Ferenc pápa: A migráció nem vészhelyzet, hanem korunk valósága, amit humánusan kell kezelni

külföld
2023 szeptember 23., 11:34

„Minden országnak a lehetőségekhez mérten biztosítania kellene a migránsok rendezett beutazási lehetőségét” - mondta Ferenc pápa szombaton Marseille-ben. A dél-franciaországi látogatásának második napján a katolikus egyházfő hosszan beszélt a Földközi-tengeren Afrikából Európába tartó migrációról. Kijelentette:

„Az életüket kockáztató emberek nem inváziót jelentenek, hanem befogadást és új életet keresnek. A migráció nem vészhelyzet, hanem korunk felelősségteljes, európai megközelítést megkövetelő valósága, amelyet humánusan kell kezelni.”

Hozzátette: „a jelenség nem rövid távú vészhelyzet, amely mindig megfelel a rémhírterjesztő propaganda számára, hanem korunk valósága, olyan folyamat, amely három földrészt érint a Földközi-tenger mentén, és bölcs előrelátással kell kezelni, beleértve egy olyan európai választ, amely képes megbirkózni az objektív nehézségekkel.”

„Jajkiáltást hallani, amely a Földközi-tengert, a mare nostrumot, a civilizáció bölcsőjét mare mortuummá változtatja, a méltóság temetőjévé. Ez migráns testvéreink elhaló jajkiáltása”

- figyelmeztetett.

photo_camera Fotó: SEBASTIEN NOGIER/AFP

Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a migránsok befogadásának nehézségeit, de szerinte "a fő szempont azonban nem a saját jólétünk megőrzése, hanem az emberi méltóság védelme kell hogy legyen".

Azzal, ha megálljt kiáltunk, csak a szemünket hunyjuk be; ha pedig csak magunkat mentjük, az holnap tragédiába torkollik

- fogalmazott. (MTI, Vatikáni hírek)