Miután az orosz külügyminiszterrel tárgyalt, Szijjártó októberben Moszkvába utazik a miniszterelnök-helyetteshez

POLITIKA
2023 szeptember 23., 08:56

„A magyar kormány álláspontja szerint nincs szükség további Oroszország elleni uniós szankciós csomagra,” mondta Szijjártó Péter az orosz állami hírügynökségnek. A magyar külügyminiszter a TASZSZ-nak az álláspontot azzal indokolta, hogy

„ha összevetem a szankciók Oroszországra és Európára gyakorolt hatását, azt látom, hogy mi többet veszítünk. Ezért nincs szükség újabb szankciós csomagra. Reméljük, hogy egyszer visszatérhetünk a civilizált kelet-nyugati együttműködéshez.”

Szijjártó tárgyalóasztalhoz ült pénteken az orosz külügyminiszterrel New Yorkban, beszámolója szerint az ukrajnai helyzet mellett az energiabiztonságról egyeztettek. Szergej Lavrov megígérte, hogy Oroszország teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit.

photo_camera Fotó: KKM/MTI/MTVA

Nyugodtak lehetünk Magyarország energiaellátásának tekintetében. Mind a kőolaj-, mind a földgázszállítások tekintetében a leszerződött mennyiségeket a leszerződött időpontban folyamatosan szállítani fogják, és ugyanígy tesznek a nukleáris fűtőanyaggal is

- mondta Szijjártó. A TASZSZ később közölte:

a magyar külügyminiszter október 11-én Moszkvába utazik, ahol energetikai kérdések tárgyal majd Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel.

Kiemelt videóink