A kormány a polgárőröket is a határra rendelné, valamint megemelné az egészségügyi szakdolgozók bérét

POLITIKA
2023 szeptember 24., 05:23

Szombat este közzétették „a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról” szóló törvénytervezetet, ami a kevés határvadász miatt a polgárőrséget is a határvédelemre rendelné, valamint emelné az egészségügyi szakdolgozók fizetését, írja a hvg.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A 30 oldalas szöveg szerint a polgárőr egyesület alapfeladata lesz „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot” ellátni. A lap szerint az intézkedés oka a kevés határvadász, az állomány mérete messze van a kormány által elvárttól. Emlékeztetnek, hogy tavaly év végéig a polgárőrök plusz pénzért segítették a határőröket, de most nem tudni, kapnak-e külön fizetést.

A javaslatcsomag másik fontos pontja az egészségügyi szakdolgozók jövő évi béremelése. 2024 március 1-től nő az érintettek köre is, körülbelül 84 ezer egészségügyi szakdolgozó kap fizetésemelést, de már differenciáltan. A béremelés összesen 394,83 milliárd forintba kerül majd.

A javaslat új fizetési osztályokat határoz majd meg, „az egészségügyi szakdolgozót és egyes egészségügyben dolgozót alap vagy kiemelt fizetési osztályba kell besorolni”. Utóbbi akkor jár, ha a dolgozó „fokozott fizikai és pszichés körülmények között, fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen, különösen nagy felelősséggel járó szakterületen, kiemelt ellátást végző területen vagy speciális kompetenciákat igénylő szakmában” végez tevékenységet. Ami a besorolást illeti, a törvényjavaslat szerint a munkáltató erről az érintetteket legkésőbb 2024. február 29.-ig „egyoldalú jognyilatkozattal tájékoztatja”.