A fekete kislány kivételével mindenki kapott érmet a tornaversenyen, az ír szövetség 18 hónapig nem kért bocsánatot

sport
2023 szeptember 25., 12:03

Közel másfél évig nem volt képes bocsánatot kérni az Ír Torna Szövetség (GI) a fekete bőrű kislánytól és családjától, akit hátrányos megkülönböztetés ért egy versenyen. A család szerint a szövetség nem hajlandó elismerni vagy kezelni a sportágban tapasztalható rendszerszintű rasszizmust, írja a Guardian.

A 2022 márciusában történt eset nemzetközi felháborodást váltott ki. Egy felvételen látható, hogy a sorban álló összes sportoló kap érmet, a fekete bőrű kislányt viszont kihagyják. Egy fotós, egy edző és más hivatalos személyek közbeavatkozás nélkül nézték végig az egészet.

link Forrás

A bíró tagadta, hogy rasszista indíttatású lett volna a tette, és szeretett volna elnézést kérni a családtól, a kislány pedig végül kapott érmet.A szövetség a család és a bíró személyes nézeteltéréseként kezelte az ügyet, és vizsgálatot sem indítottak az ügyben.Nem sokkal az eset után Simone Biles, minden idők legjobb tornásza felvette a kapcsolatot a családdal, és egy privát videóüzenetben támogatásáról biztosította a lányt. Szeptemberben a felvétel ismét elterjedt az interneten, és Biles most is kiállt a lány mellett és elítélte a vele való bánásmódot. „Megszakadt a szívem, amikor láttam... A rasszizmusnak nincs helye a sportban,m és általánosságban sehol” - írta az X-en. Csapattársa, az olimpiai ezüstérmes Jordan Chiles szintén elítélte a videót.

Az ügy újbóli fellángolása után a GI vasárnap közölte, hogy eredetileg két tag közötti panaszként kezelték az esetet, és csak nemrég tudatosult bennük, hogy a család nyilvános bocsánatkérést szeretne. A testület vasárnap elküldte a bocsánatkérő levelet a családnak, és hétfőn nyilvánosságra hozza azt.

Válaszában a lány édesanyja azt mondta, hogy a levél túl későn érkezett, és az a lényeges kérdésekkel nem is foglalkozott: „Számomra haszontalan, mert nem foglalkoznak a rasszizmus és a biztonság kérdésével. Szívesen hallanám tőlük, ha olyan dolgokat mondanának, hogy a következő fekete gyerek, aki tornázni kezd, biztonságban lesz. Semmi ilyesmiről nincs szó”. Az édesanya azt is mondta, hogy a bíró a verseny után állítása szerint néhány nappal hosszú személyes bocsánatkérést írt, és elküldte azt a GI tisztviselőjének. A levelet azonban soha nem adták át a családnak.