A kanadai képviselőház bocsánatot kért egy a nácik oldalán harcoló veterán elismeréséért

külföld
2023 szeptember 25., 06:50

A kanadai alsóház elnöke, Anthony Rota a 98 éves Jaroszlav Hunkát mint „ukrán hőst” méltatta, aki egy zsidó emberi jogi csoport szerint a második világháborúban az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályának tagjaként szolgált. Hunkát álló tapssal köszöntötték a parlamentben, emiatt az emberi jogi csoport bocsánatkérést követelt.

Rota végül bocsánatot is kért, mondván, hogy „utólag” jutottak tudomására „olyan információk”, amik miatt megbánta döntését. A nácik oldalán harcoló veterán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása után kapta a képviselőházban az elismerést. Hunka ott ült a parlamentben, Rota pedig őt dicsérte, amiért az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen.

A bocsánatkérést követelő zsidó emberi jogi csoport úgy fogalmazott, „hihetetlenül zavaró” azt látni „a növekvő antiszemitizmus és a holokauszt eltorzításának idején”, hogy „a kanadai parlament felállva tapsol valakit, aki a náci Waffen-SS egyik egységének tagja volt, ami a zsidók meggyilkolásáért felelős”. A bocsánatkérésen túl magyarázatot is követelnek, hogy Hunka miért léphetett be a kanadai parlamentbe és kaphatta meg a házelnök elismerését. (Reuters)