A lengyel külügy szerint lengyel belügyekbe akarnak beavatkozni a németek

külföld
2023 szeptember 25., 13:31

„A német kancellár hatásköre nyilvánvalóan nem érinti a Lengyelországban folyó eljárásokat” – írta az X-en Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter arra reagálva, hogy Olaf Scholz kancellár felszólította Lengyelországot, tisztázza a kenőpénzekért osztogatott munkavállalói vízumokkal kapcsolatos vádakat. A német államfő szerint Varsónak érdemben kellene reagálnia a vádakra, amelyek szerint lengyel konzulátusok Afrikában és Ázsiában darabonként több ezer dollárért adtak el kivándorlóknak gyorsított, ideiglenes munkavállalói vízumokat.

photo_camera Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

A lengyel kormány szerint ez túlzás, és csak a közelgő választások miatt fújták fel a kormánypárt ellenfelei. „Az ezzel kapcsolatos kijelentések arra utalnak, hogy megpróbálnak beavatkozni a lengyel állam belügyeibe és a Lengyelországban zajló választási kampányba” – írta a külügyminiszter. A szorosnak ígérkező lengyel választások egyik központi témája a bevándorlók kérdése, de a kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) a bevándorlásellenesség mellett a németellenes hangulatok felpörgetésével is kampányol.

Közben Nancy Faeser német belügyminiszter múlt héten azt mondta, Németország rövid távú határellenőrzést vezethet be a lengyel és cseh határon, hogy csökkentse a bevándorlók számát. Jelenleg azonban a határ közelében tartott házkutatásokkal próbálják orvosolni a felmerülő problémákat.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa még múlt szerdán fordult kérdéseivel a lengyel külügyminisztériumhoz, miután arról szóló jelentéseket kapott, hogy afrikai és ázsiai lengyel konzulátusok több százezer vízumot adtak ki kenőpénzért cserébe. A lengyelek válaszoltak, de Johansson szerint nem kielégítően.

A lengyel külügyminisztérium megerősítette, az országban működő korrupcióellenes ügynökség 2022 júliusa óta tartó vizsgálata eddig 268 esetet tárt fel, melyben konzulátusi tisztségviselőket vesztegettek meg. Arányaikban a korrupciós esetek meg sem közelítik az összes kiadott vízum mennyiségét. (DW)