Befutottak Ukrajnába az első amerikai Abramsok, de egyelőre csak nagyon óvatosan szeretnék bevetni őket

háború
2023 szeptember 25., 14:30

Megérkeztek az első amerikai Abrams harckocsik Ukrajnába, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A szállítmány sokkal korábban futott be, mint ahogy számoltak vele, és épp időben ahhoz, hogy Kijev bevethesse őket hónapok óta tartó ellentámadásában.

photo_camera M1 Abrams Németországban Fotó: MATTHIAS MERZ/dpa Picture-Alliance via AFP

Az elkövetkezendő hónapokban további M1 Abrams harckocsik érkezhetnek két amerikai védelmi tisztségviselő szerint. Elmondták, a szombaton szállított tankok az első darabok a 31 közül, amelyek átadására a Biden-kormányzat ígéretet tett. Hogy pontosan hány érkezett a hétvégén, egyelőre nem tudni.

Idén januárban Ukrajna nyugati támogatói hosszas mérlegelés után úgy ítélték meg, hogy az ukrán erőknek több nehéz páncélozott járműre van szükségük. Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok beleegyezett, hogy modern nyugati harckocsikat szállítsanak Kijevbe, illetve engedélyezik más országoknak gyártmányaik átadását.

Az Abrams kocsikat egyelőre óvatosan fogják bevetni, „nagyon specifikus, jól kidolgozott műveleteknél”, különben fennáll annak a veszélye, hogy megsemmisülnek, mondta Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője. Ez azt jelenti, hogy különleges áttörési műveletekben tervezik használni őket.

Amíg nem derül ki, hova küldik a tankokat, igyekeznek teljes titokban tartani hollétüket, mivel „nem akarják, hogy precíziós csapások miatt elveszíthessék őket, mielőtt harcba szállnának” – nyilatkozott a New York Timesnak Ben Hodges nyugalmazott tábornok.