Az MNB megemelte az inflációs és csökkentette a GDP-növekedési előrejelzéseit

gazdaság
2023 szeptember 26., 13:48

A mai 100 bázispontos újabb kamatvágással és a monetáris eszköztár átalakításával párhuzamosan kiadta friss inflációs jelentésének főbb előrejelzéseit a Magyar Nemzeti Bank.

Ebből az derült ki, hogy a jegybank az idei és a jövő évi inflációs előrejelzéseit is megemelte júniushoz képest, ezzel párhuzamosan mind a 2023-as és 2024-es GDP-növekedési előrejelzéseit is rontotta.

Az MNB így 2023-ra már akár enyhe recessziót is elképzelhetőnek tart éves átlagban.

Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában, Budapesten 2023. szeptember 25-én.
photo_camera Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában, Budapesten 2023. szeptember 25-én. Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

Az MNB közölte azt is, hogy kivezeti az egynapos betéti gyorstendert októbertől, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata. Az egynapos betéti gyorstender kamata és az alapkamat összezárásával a monetáris politika új szakaszba lép, ami lehetőséget teremt a megváltozott környezethez illeszkedő egyszerűbb eszköztár kialakítására – írták. Az utolsó egynapos gyorstendert az MNB 2023. szeptember 29-én, pénteken tartja. (Portfolio, MTI)