Erdoğan kéri az F-16-osokat, csak azután hagyja jóvá a svéd NATO-csatlakozást

hadsereg
2023 szeptember 26., 13:05

Recep Tayyip Erdoğan azt mondta, hogy a török parlament jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok átadja Törökországnak a régóta kért F-16-os vadászgépeket.

A török elnök az Azerbajdzsánhoz tartozó Nahicseváni Köztársaságban tett látogatást, ahol Ilham Aliyev azeri elnökkel tárgyalt. Hazafelé, a repülőgép fedélzetén a médiának azt mondta, hogy a kérdés már a múlt heti New York-i, török-amerikai külügyminiszteri találkozón is szóba került.

Azt mondta, Washington a svéd NATO-csatlakozás török jóváhagyását szabta az F-16-osok átadásának feltételéül, és „ha az Egyesült Államok betartja ezt az ígéretét, akkor a török parlament is betartja a sajátját, és támogatni fogja a svéd NATO-csatlakozást”.

Orbán, Erdogan és Aliyev 2022. november 11-én Szamarkandban.
photo_camera Orbán, Erdogan és Aliyev 2022. november 11-én Szamarkandban. Fotó: TUR PRESIDENCY/ MURAT CETINMUHUR/Anadolu Agency via AFP

A török elnök arról is beszélt, hogy az Örményországon, Azerbajdzsánon és Iránon áthaladó Zangezur kereskedelmi folyosó kiépítését be kell fejezni. Azt mondta, ha Örményország nem járul hozzá, hogy a folyosó áthaladjon a területén, akkor Iránon keresztül építik tovább, mert az iráni vezetés pozitívan áll a kérdéshez.

A Zangezur folyosó nemcsak Törökországnak, hanem Azerbajdzsánnak is fontos lenne, mert közvetlen összeköttetést hozna létre a hozzá tartozó, de a jelenlegi földrajzi területén kívül álló Nahicseváni Köztársasággal. A két ország már a 2020-ban lezajlott, második hegyi-karabahi háború óta szorgalmazza az átkelő kiépítését.

Erdoğan a hegyi-karabahi helyzetről azt mondta, Azerbajdzsánnak a területen nemrég végrehajtott offenzívája óta újraindultak Karabahba azok a kamionszállítmányok, amik segéllyel és egyéb anyagokkal látják el a régió lakosságát. (MTI)