Felrobbant egy üzemanyagraktár Hegyi-Karabahban, az etnikai tisztogatások elől menekülő örmények százai sérültek meg

külföld
2023 szeptember 26., 05:27

Több száz ember megsérült egy üzemanyagraktár nagy erejű robbanásában Hegyi-Karabahban, írja a New York Times. Legalább kétszáz sérültről tud a Guardian is, amely azt írja: a sebesültek többsége „súlyos vagy rendkívül súlyos” állapotban van.

Azt egyelőre nem tudni, mi okozta a detonációt, amelyről egy hegyi-karabahi újságíró, Sziranusz Szargaszjan videót is posztolt.

link Forrás

A robbanás a régió fővárosa, Sztyepanakert közelében történt hétfő este. A robbanásnak azért lett ennyi sebesültje, mert a raktárnál tömegek álltak sorban, hogy feltankolhassanak, mielőtt menekülni kezdenek. A Hegyi-Karabahban élő örmények ugyanis, miután Örményország véglegesen elveszítette a területért Azerbajdzsánnal vívott háborút, etnikai tisztogatástól tartanak.

A BBC híre szerint eddig 6500-an érkeztek Örményországban a nagyjából százhúszezer lakosú Hegyi-Karabahból. Az örmény kormányfő, Nikol Pasinjan már hétfőn a nemzetközi közösségek támogatását kérte a térségben folyó etnikai tisztogatások miatt.

A robbanás sebesültjeit légi úton kell majd kivinni a régióból orvosi kezelésre, hogy megmentsék az életüket – közölte Gegham Sztepanjan hegyi-karabahi emberi jogi ombudsman az X-en, korábbi nevén Twitteren. Szintén az X-en a korábban már említett Szargaszjan arról számolt be, hogy a sztyepanakerti kórházban katasztrofális a helyzet nemcsak azért, mert nagyon magas a sérültek száma, hanem az egészségügyi személyzet hiánya és a pánik miatt is.

link Forrás

Egy későbbi posztjában pedig úgy fogalmazott: a kórháznak azonnal evakuálásra van szüksége, mivel az azerbajdzsáni blokád miatt nincs egészségügyi felszerelés, nincs elég orvos, és nincsenek alapvető antibiotikumok az égési sérülésekkel szenvedőknek.