Joe Biden az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki személyesen csatlakozik a United Auto Workers sztrájkjához

külföld
2023 szeptember 26., 15:20

Joe Biden lesz az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Michiganben csatlakozik a sztrájkolókhoz, és szolidaritást vállal a United Auto Workers (UAW) szakszervezetének sztrájkoló tagjaival, akik Amerika három legnagyobb autógyártójával kerülnek egyre élesebb konfliktusba.

Joe Biden Washingtonban 2021. szeptember 29-én
photo_camera Joe Biden Washingtonban 2021. szeptember 29-én Fotó: Win McNamee/Getty Images/AFP

Hogy az elnökválasztásban fontos államot elvigye Donald Trump elől, Biden a támogatását ajánlja fel a sztrájkolóknak a Detroit körzetében található üzemekben. Az amerikai elnök egy nappal azelőtt látogat oda, hogy Trump, aki a közvélemény-kutatások szerint jövőre a republikánus kihívója lesz, Detroitba, az amerikai autóipar történelmi központjába megy a saját terepén felszólítani a dolgozókat a sztrájkolók támogatására.

Trump, aki a szakszervezeti tagok támogatásával megnyerte Michigan államot a Hillary Clinton felett aratott 2016-os választási győzelmében, majd négy évvel később, a Biden elleni vereségében elveszítette azt, várhatóan nem fog személyesen csatlakozni a sztrájkolókhoz.

Biden utazásának célja, hogy megőrizze az imidzsét az USA történetének legszakszervezetbarátabb elnökeként, és esetleg a UAW kifejezett támogatását is kiérdemelje, ami még nem támogatta az újraválasztását.

Biden támogatja a Ford, a General Motors és a Stellantis dolgozóinak 12 napja tartó sztrájkját, és bejelentette, hogy elküldi a munkaügyi miniszterét, Julie Sút és Gene Sperlinget, a Fehér Ház egyik vezető tanácsadóját, hogy segítsenek a szakszervezetnek megegyezni a cégvezetőkkel. Ezt a tervet visszavonták, miután bírálta azt a UAW elnöke, Shawn Fain, aki szintén határozottan elutasította Trump azon erőfeszítéseit, hogy megnyerje a szakszervezeti tagok támogatását.

Trump, aki 2016-ban jelentős szakszervezeti támogatást nyert, és azt vissza kell szereznie, ha jövőre is érvényesülni akar, azt mondta, hogy a dolgozókat elárulja a vezetésük, valamint Biden környezetbarát politikája, ami arra ösztönzi a három amerikai autóóriást, hogy térjenek át az elektromos járművek gyártására. (Guardian)