Öt év hat hónapra ítélték a Hableány-tragédiát okozó hajóskapitányt

belföld
2023 szeptember 26., 07:20

Öt év hat hónap fogházbüntetést kapott a Viking Sigyn turistahajó kapitánya, a 2019. május 29-i dunai hajótragédia okozója. A bíróság Jurij C.-t bűnösnek találta a vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vádpontjában, felmentette viszont a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vádpontja alól.

Emellett Jurij C.-t a Hvg.hu tudósítása szerint hat évre eltiltották a hajóvezetéstől, de ebbe beleszámít az az időszak is, ami a hajós jogosítványának 2019. május 30-i bevonása óta eltelt. Jurij C. az ítélethirdetést először letartóztatásban, bűnügyi őrizetben, később pedig házi őrizetben várhatta. A házi őrizetből minden negyedik nap számít bele a kedden kiszabott börtönbüntetésébe, a bűnügyi őrizetben töltött időszak viszont teljes egészében beleszámít.

A perben kedden született ítélet előtt múlt hétfőn a védői perbeszéd hangzott el. Abban a kapitány védője többször is utalt arra, hogy a Hableánynak a balesetben elhunyt kapitánya volt a baleset okozója. Kedden a kapitány már más hangot ütött meg: az utolsó szó jogán Jurij C. a bíróság előtt azt mondta, nagyon nehéz a lelke: „egy percre sem hagynak nyugodni a szörnyű tragédiával kapcsolatos emlékek, nem tudok miattuk éjszaka aludni, és úgy gondolom, hogy ez életem végéig elkísér” – írja a Hvg.hu.

photo_camera A Hableány kiemelése a tragédia után
Fotó: botost/444.hu

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányával szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.