A Mi Hazánk politikusa szerint a Carson Coma nem érdemel állami támogatást

POLITIKA
2023 szeptember 27., 08:38

Dócs Dávid, a Mi Hazánk politikusa arról kérdezte Csák Jánost, a kultúráért is felelős minisztert, hogy tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart, ami az elmúlt években közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból.

Dócs azért kérdőjelezte meg a támogatást, mert a Carson Coma együtt lépett fel a Böiler frontemberével, a Böilernek pedig van egy „Rendőrökön bosszút állni” című dala, amiből Dócs a következő részletet idézte: „Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe késtszurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”. A 24.hu beszámolója szerint a Mi Hazánk politikusa ezt simán összekapcsolta azzal, hogy Budapesten januárban megöltek egy rendőrt, februárban pedig „antifa bűnözők tömegesen támadtak” magyarokra. Szerinte ezek fényében különösen érthetetlen, hogy a kormány anyagi támogatást biztosított egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekarnak.

Csák János helyett államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt, aki közölte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként, és döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. Elmondta, hogy a támogatások az ötöslottó-játékadó 90 százalékából, valamint a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze. A Carson Coma ebből az elmúlt években összesen 10 500 000 forint támogatást kapott.

A Böilerrel kapcsolatban pedig annyit válaszolt, hogy „a zenekar számának idézett szövegével kapcsolatban határozott álláspontja, hogy senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem sporteseményeken, sem a társadalmi életben”. Ehhez hozzátette, hogy „a kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem”.

link Forrás