Fekete Giorgio: Ameddig tart a bor, addig megyek

interjú
2023 június 17., 05:01
  • Új albumot adott ki az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar együttese, a Carson Coma.
  • Politikailag szókimondóbb az előzőekhez képest – nem is maradt visszhang nélkül.
  • Fekete Giorgio frontember egy koncerten elmondta véleményét a kecskeméti photoshop-katasztrófáról. Három napra rá lemondták a banda koncertjét a brüsszeli Liszt Ferenc Intézetben.
  • Második teltházas koncertjüket adták csütörtökön a Budapest Parkban. Előtte pár nappal beszéltünk.

444: Ez egy boomer interjú lesz, úgyhogy kezdjük az alapoknál: miért Giorgio, nem Gyuri, és kinek szurkolsz a Serie A-ban?

Fekete Giorgio: A miért nem Gyuri c. kérdést utoljára az egyik sofőrünk esküvőjén tette fel a lagzizenekar billentyűse, aki rávágta, hogy de nekem te csak azért is Gyuri leszel, és aztán játszotta továbbá a felszarvazottak balladáját. Olaszországban születtem, anyukám olasz, nyolcéves korom óta élek Magyarországon. Torino szurkoló vagyok, juvésok bekaphatják. Na jó, nem. De akkor is Torino.

444: Ez nem indul túl jól. Fino alla fine.

FG: Nem, ha tényleg juvés vagy. De akkor tudnod kell, hogy Torinóban és a környékén inkább mindenki Torinónak szurkol. A BL-döntőben azért az Internek nyomtam, és csalódott voltam, mert megérdemelték volna. Ez van.

444: Miért jöttetek ide? Nem szemrehányásból kérdem.

FG: Nem azt szokták kérdezni, miért jöttünk, hanem hogy mikor megyünk már vissza.

Viccet félredobva: apukám magyar, Torinó agglomerációjában éltünk egy klasszikus FIAT által felhúzott kis faluban, de a szüleim arra jutottak, jobb lenne városiasabb közegben felnőnünk. Nagyobb anyagi különbségek voltak még akkor, olcsóbb volt Magyarországra költözni, és itt venni egy lakást Budapesten. A kétnyelvűség előnyeinek megtapasztalása is szempont volt, mert kiskoromban nem nagyon beszéltem magyarul se én, se az öcsém.

444: Ez mikor volt?

FG: 1999-es vagyok és 2007-ben költöztünk ide.

444: Sima volt?

FG: Kurva szar. Legfőképpen, mert nem nagyon beszéltem magyarul, és egy nyaram volt nyelvileg szintre hozni magamat. Általános alsóban így beilleszkedni, az szinte esélytelen. A gyerekek kegyetlenek. Aztán gimire megoldódott.

444: És a második kerület lett a bázis?

FG: Neeem. Ez azután terjedt el, amikor meguntuk, hogy mindenki arról kérdez, mi lesz velünk a zenekar után. Aztán Barni (Héra Barnabás, dob/ének) lenyilatkozta poénból, hogy ő második kerületi polgármester szeretne majd lenni. Erre én, hogy lennék a strómanja. Ebből aztán ügy lett, mert a Mandiner lehozta úgy, mintha full komolyan gondoltam volna.

44: Kiráz a hideg, ha zenészekkel értelmeztetik a saját szövegeiket, de erre az egyre rákérdeztem volna. „Mandinerből a gyűlölet spriccel” - akkor ezek szerint ez az a Mandiner.

FG: Ettől engem is kiráz a hideg, de igazán profin úgy kell csinálni, mint az Ákos, hogy saját lányoddal elemezteted a saját szövegeidet. Ha lesz gyerekem, csak erre fogom tartani.

Szóval a 24.hu-nak poénból azt mondtam, hogy leszek a Barni strómanja, a Mandiner meg lehozta komolyan: Tudatosan politizál és stróman akar lenni a Carson Coma énekese. Tökéletes utolsó mondattal: „Arra a kérdésre, hogy látja magát a jövőben, Fekete Giorgio azt válaszolta, hogy a II. kerületi polgármester strómanja szeretne lenne, erre vágyik.”

Az első találkozásunk volt ezzel a fajta médiával. Röviden igen, az az a Mandiner.

link Forrás

444: Az olaszságod mennyire fontos neked? Hogyan áll össze az identitásod?

FG: Sosem volt eldöntve. Időről időre más irányba húzok, kicsit mágnesszerűen, egyszer inkább itt, aztán ott, talán majd egyszer be fog állni. Amikor Olaszországban vagyok, mindig bevonz, de egyik identitásom sem dominánsabb a másiknál.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.