A Videoton Holding vezérigazgatója szerint be kellene vezetni ez eurót, mert a rendszerváltás óta nem voltunk olyan messze Európától, mint most

gazdaság
2023 szeptember 27., 07:08

„Nincs más választásunk, mint az eurózónához való csatlakozási folyamat ütemtervének kialakítása” – mondta a Portfoliónak adott interjújában Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. Szerinte nemcsak gazdasági, hanem elsősorban politikai üzenete lenne annak, ha Magyarország elköteleződne az euró mellett. Úgy látja, a globális és a hazai gazdaság kritikus helyzetben van. „Magyarországnak még 2024-ben is fájdalmasak lesznek a világgazdaság problémái, különösen akkor, ha nem jutunk hozzá az EU-forrásokhoz.”

Sinkó elmondta, sokáig nem szorgalmazta, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához, mert a gazdaság fejlettségéhez képest korainak tartotta ezt a lépést, most azonban változott az álláspontja. „Sajnos most sem érzem azt, hogy a gazdasági kondíciók javulnának, épp ellenkezőleg, azonban azt gondolom, hogy nincs más választásunk, mint az eurózónához való csatlakozási folyamat ütemtervének kimondása és kialakítása.”

„Nagyon eltávolodtunk az európai értékektől, ezért világos elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy Magyarország továbbra is Európához kíván tartozni” – szerinte az első nagy kérdés az, hogy a magyar kormány szeretné-e kifejezni ezt, a második pedig az, hogy ha igen, akkor elhiszi-e ezt a fordulatot az EU, a befektetők, illetve a közvélemény.

„Ilyen messze a rendszerváltás óta nem voltunk Európától, mint most, mind politikailag, mind gazdaságilag” – mondta Sinkó, aki úgy látja, a régió rohamléptekkel fejlődik, és ha így megy tovább, a következő években mindenki lehagy bennünket.

Szerinte Európában azok az országok lehetnek sikeresek, amiknek stabil helyük van az Európai Unióban. „A Trianon ütötte sebeket csak az EU képes begyógyítani.” Úgy látja, azért is lenne nagy szükség az EU-pénzekre, mert nélkülük nagyon gyengén teljesít a magyar gazdaság.