Benedek Ágota: A fóliázás gusztustalan szimbóluma a kirekesztésnek

KULTÚRA
2023 szeptember 27., 16:40
  • Benedek Ágota Rumbarumbamm című karanténnaplója és Állva maszturbálok című szorongásnaplója is nagyot szólt - ezekből sorozat is készül.
  • Nemrég jelentette be, hogy az Akkor inkább már most megdöglök című harmadik könyvét már nem a Librinél, hanem a Leányvállalat nevű új, független kiadónál jelenteti meg.
  • A 444-nek mesélt a váltásról és arról, hogy mit gondol a fóliázásról, az MCC térnyeréséről vagy arról, hogy az interjúra jövet mire kérte a taxis.
  • „Konkrétan a saját köldökömet meg a többi testrészemet nézegetem, és azon keresztül jutok el egy nagyobb egészhez” - mondja.

A Libri egyik sikerszerzője voltál. Miért döntöttél úgy, hogy kiadót váltasz?

Igazság szerint ez nem egy Libri kontra Leányvállalat döntés volt. Két évvel ezelőtt megkeresett Molnár Geraldine (a Leányvállalat alapítója), hogy szeretne egy független könyvkiadót alapítani, és a szakmai tanácsaimra szeretne támaszkodni.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nagyon szimpatikus volt, amit Gera kitűzött, hogy miket képviseljen, milyen elvek mentén jöjjön létre ez a kiadó. Nagyon szeretné előtérbe helyezni a szerzőket, például előfinanszírozással vagy a piaci átlagnál magasabb jogdíjakkal. Nagyon fontos neki, hogy nyitottságra ösztönözze az olvasókat, egyszerre szórakoztasson és elgondolkodtasson, de közben dizájn- vagy művészeti albumok kiadásával is foglalkozni fog majd ez a kiadó.

Akkor úgy döntöttem, hogy ebben szeretnék részt venni, és szeretném támogatni az én értékrendemhez hasonló vagy azzal azonos kiadónak a létrejöttét. Ez még bőven abban az időszakban volt, amikor a második könyvem jelent meg Librinél. Az nem volt titok a Libri meg senki felé sem, hogy ezt szeretném csinálni. Az pedig megint a katasztrófa-érzékenységem, hogy azóta begyűrűztek ezek az MCC-s események, ami igazából csak megerősített abban, hogy ez jó döntés, és az, ami eddig csak szimpatikus volt, reményt adó jövőképpé vált.

Az MCC terjedéséből mit lehet érzékelni szerzőként?

Valójában semmit, mert attól függetlenül, hogy a folyamat ebben az évben gyűrűzött be végleg, azért ez korábban, már 3 éve elkezdődött. Mint mindig, mindenki úgy volt ezzel, hogy hát igen, ez a hazánk, ez az országunk, ez a politika, ez a rendszerünk, de nem korlátozták a tartalmat, sem a láthatóságát a könyveknek. A csapat, akivel én dolgoztam, a főszerkesztők, szerkesztők, grafikusok, PR-osok és a kiadó vezetői egy nagyon nyitott és kreatív műhely légkörét teremtették meg. Aztán jött ez a drasztikus fóliázás.Mit csináltál, amikor meghallottad, hogy a Mathias Corvinus Collegium többségi tulajdonos lesz?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.