Kiszivárgott videón gúnyolja az osztrák kancellár a gyereket nevelő nőket

külföld
2023 szeptember 28., 17:12

Botrány tört ki Ausztriában egy kiszivárgott videó miatt, amin Karl Nehammer kancellár a részmunkaidőben dolgozó nőkön gúnyolódik. A közösségi oldalakon szerda este megjelent felvételeken a kormányzó Néppárt vezetője azt mondja, azok az anyák, akiknek a gyereknevelés melletti állásukból nincs elég pénzük, egyszerűen dolgozzanak többet,

ha pedig egy anya nem tud meleg ételt adni a gyerekének, menjen a McDonald'sba, ott úgyis csak 1,40 euró egy hamburger.Sült krumplival együtt 3,50 euró (1400 forint). Pártja megerősítette a kancellár kijelentéseit: a videó szerintük valódi, de utólag megszerkeszthették. Az X-en először egy 50 másodperces verzió keringett, de mostanra elérhető egy hosszabb, hatperces felvétel is Nehammer beszédéről, amit egy városi rendezvényen mondott el a salzburgi Halleinben, július végén. Egy borboltban.

Nem kellett sokáig várni az internet népének reakciójára, a közösségi médián már kering „Karl Nehammer élelmiszer-piramis” is. Az osztrák Néppárt a béremelésért kampányoló zöldekkel alkot kormánykoalíciót, akik elhatárolódtak a kancellár kijelentéseitől. „Megdöbbentő, hogy a Néppárt feje, aki egy rengeteg kiváltságot élvező férfi, nyilvánosan gúnyolja a nőket, különösen a szegénységgel veszélyeztetett csoportokat. Az, hogy ennyi nőnek kell részmunkaidőben dolgoznia, nem másnak köszönhető, mint hogy a Néppárt évtizedek óta akadályozza a gyermekgondozási intézmények bővítését”, mondta Meri Disoski, a zöldek nőkért felelős szóvivője.

Nehammer volt az első uniós vezető, aki Putyinnal találkozott Moszkvában a háború kitörése óta, tavaly októberben pedig a migráció megakadályozásáról tárgyalt Orbán Viktorral.

A kancellár csütörtökön reagált a kiszivárgott felvételre: szerinte továbbra is 200 ezer betöltetlen részmunkaidős állás van az országban, és ha a kormánynak kalóriatáblázatokkal kéne szemmel tartania, eleget kap-e enni egy gyerek, vagy egészségesen etetik-e, az NDK-ban lennénk.

link Forrás

(via Der Standard)