Mintha kiürült volna Visegrád – augusztusban felgyorsult a népességfogyás

belföld
2023 szeptember 28., 08:46

Az előzetes adatok szerint idén augusztusban 7695 gyermek született, míg a halálozások száma 9504 volt – közölte csütörtökön a statisztikai hivatal. A népességfogyás magasabb volt a júliusinál, a 1809 fős csökkenés majdnem annyi, mint Visegrád lakosainak száma.

A több évre visszatekintő havi adatsorokból kiderül: az idei volt az első augusztus, hogy az újszülöttek száma nem érte el a nyolcezret (hogy a születések éven belüli lefolyása nem egyenletes, arról ebben a cikkben írtunk). A halálozások száma május óta nem volt olyan magas, mint a múlt hónapban.

link Forrás

Az egy évvel ezelőttihez képest viszont kisebb ütemben csökkent idén augusztusban a lakosság, mivel a születések száma csak 5,3 százalékkal, míg a halálozásoké 11 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól. Az élve születések számának növekedése és a népesség csökkenése miatt a idén az első nyolc hónapban a teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke 1,52 volt, kissé magasabb a tavalyi 1,51-nél.

Figyelemreméltó adat az is, hogy a házasságkötések száma 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Idén augusztusban 6586 házasságkötést regisztráltak, miközben a Covid előtt még tízezer fölött volt az augusztusi házasságkötések száma, de még tavaly is csaknem nyolcezerre rúgott.

link Forrás


Kiemelt videóink