Vizsgálat indult a Külügyminisztérium repülőgépének augusztus 20-i balesete ügyében

belföld
2023 szeptember 28., 06:16

Közlekedésbiztonsági vizsgálat indult, hogy tisztázzák az Airbus A330-as állami teherszállító repülőgép augusztus 20-i légi parádé idején szerzett sérüléseinek okát – írja a hvg.hu. A légi parádén az Airbus A330-as repülőgép egy madárral ütközött, de a súlyosabb és milliárdos költségű hajtóműcserét nem ez okozta.

photo_camera Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Az, hogy az ügyben vizsgálat indult, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSz) oldalára feltöltött frissített listából derült ki. A hvg.hu azt írja, a gép hajtóműve vélhetően már a landolás után, a leszállópályán sérült, mert a gép a légi parádés repülést hajtóműhiba-jelzés nélkül, rendben végrehajtotta, a madárral ütközés és az orrkúp emiatti sérülése ellenére biztonságosan landolt.

A javításról a külügyi tárca annyit árult el, hogy a szerelés költsége 95 millió forint volt, a hajtőművet pedig teljesen cseréni kellett, de az új árát a biztosítás fedezte. A hvg.hu úgy tudja, a Rolls-Royce gyártmányú TRENT 772B-60 típusú hajtómű ára 12-15 millió dollár, 4,3-5,4 milliárd forint is lehetett.