Az orosz–ukrán háború kezdete óta először ment 5 százalék alá a német infláció

külföld
2023 szeptember 29., 04:27

Jelentősen csökkent szeptemberben a német infláció, az augusztusi 6,1 százalékról 4,5 százalék lett, írja a Deutsche Welle. Ez az első alkalom, hogy az infláció 5 százalék alá esett, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. A lap szerint a mostani adatok reményt adnak az országnak, ami a recesszióból való kilábalásért küzd.

A BMW gyártósora Münchenben.
photo_camera A BMW gyártósora Münchenben. Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint a fogyasztói árak szeptemberben 0,3 százalékkal emelkedtek. Az energia- és üzemanyagárak 1 százalékkal emelkedtek 2022 szeptemberéhez képest, ez viszonylag kevés az élelmiszerárak éves szintű emelkedéséhez képest, amik tavaly szeptemberhez képest 7,5 százalékkal nőttek.

A hírek valószínűleg megerősítik az Európai Központi Bank infláció elleni agresszív kamatemelési politikájának szüneteltetése mellett szóló érveket, írja a DW. A bank monetáris döntéshozói legközelebb októberben ülnek össze, akkor mérlegelik a változtatás lehetőségét. „Az infláció hirtelen csökkenése fontos jelzés az infláció elleni küzdelem sikeressége szempontjából” – mondta Fritzi Koehler-Geib, az állami hitelező KfW vezető közgazdásza.

A vezető gazdasági intézetek csütörtökön közzétett frissített közös előrejelzése szerint a német ipar azonban nagy kihívások előtt áll, Európa legnagyobb gazdasága 2023-ban várhatóan 0,6 százalékkal fog visszaesni, ami meredeken elmarad a korábbi előrejelzésektől.