Ismét dúl a szarkaterror Ausztráliában

ÁLLAT
2023 szeptember 29., 08:31

Ausztráliában rengeteg veszélyes, mérgező, emberevő, városokat megszálló állat él, Sidney lakói viszont talán egytől sem rettegnek úgy, mint a szarkáktól. Azok ugyanis évente pár hónapra elfoglalják a város egyes részeit, megtámadják az arra járókat, sőt, haragtartók, és már több ember halálát okozták az évek során.

Az ausztrál szarka ugyan nagyon emlékeztet a nálunk is ismert szarkára, valójában annak csak nagyon távoli rokona, sőt, nem is a varjúfélék családjába tartozik (éppen ezért nem meglepő, hogy sokkal szebb és változatosabb hangja van, mint a szarkáknak, varjaknak, hollóknak). Viszont sokban hasonlít a varjúfélékhez, például, hogy rendkívül intelligens, és hogy nagyon territoriális, és kész rátámadni arra, aki belép az érdekszférájának tekintett területre.

link Forrás

A szarkatámadások évszaka augusztustól novemberig, vagyis a déli félteke tavaszi, költőidőszakára esik, amikor a fészküket védő tojók, a BBC cikkének megfogalmazása szerint csatatérré változtatják a városok parkjait és vaskarommal uralkodnak az ausztrál légtér fölött. Szakértők szerint valójában csak a fészkelő szarkák kisebb része támad emberekre, aki viszont igen, az rendszeresen. Sőt, általában emlékszik is arra, aki már bemerészkedett a területére, és az ilyen emberekre már jó előre lecsap. Azt pedig a szarkák lényegében nyílt hadüzenetnek tekintik, ha valakinek van képe a menekülésen kívül fellépni a madarak ellen, és aki mondjuk megpróbálja elhessegetni a támadóját, az örökre kiérdemli az adott szarka haragját. A bicikliseknek és a gyerekeknek pedig még ennyit sem kell tenniük, puszta létezésük ingerli a támadásra hajlamos tojókat.

photo_camera Szarka és potenciális áldozata. Fotó: PETER PARKS/AFP

A szarkaterror legtöbb áldozatának az ijedségen és mondjuk karcolásokon kívül nem lesz komolyabb baja, bár a BBC-nek nyilatkozott olyan ausztrál lakos, akinek pokollá teszi az életét, hogy a helyi vonatállomást uraló szarka elől minden nap sprintelnie kell. Néhány esetben viszont komoly sérüléseket okoznak a támadások, különösen ha valahogy az ember szemét éri a madarak karma vagy csőre. A szarkatámadásoknak több halálos áldozata is van, két éve például egy madár elől menekülő idős férfi szenvedett halálos biciklibalesetet, 2010-ben pedig egy 12 éves fiú szaladt egy autó elé. Szakértők szerint a legjobb, ha az emberek elkerülik az agresszív szarkák területét, amelyeket a hatóságok táblákkal igyekeznek jelezni. Akinek viszont ez nem opció, annak azt ajánlják, tartsanak maguknál esernyőt, tegyenek napszemüveget a tarkójukra, tartsák a táskájukat a fejük fölé, ne támadjanak vissza, ne fussanak, csak nyugodt, de gyors tempóban haladjanak át a veszélyzónán. Sok ausztrál emellett "szarkasisakokkal" is védekezik. Ezek általában üres fagyis dobozokból készülnek, amelyeknek szemeket ragasztanak vagy festenek a fenekére, hogy elrettentse a madarakat és megvédjen a karmoktól és csőröktől.