A kormány tovább titkolózik a paksi bővítés biztosítási szerződéseivel kapcsolatban

POLITIKA
2023 szeptember 30., 14:21

A párbeszédes Jávor Benedek a Facebook-sajtótájékoztatóján azt mondta, a paksi bővítés egyik kulcskérdése, hogy a projektet megfelelően biztosítják-e, nehogy a nem várt események pénzügyi következményei a magyar adófizetőket terheljék.

link Forrás

Jávor szerint aggasztó, hogy a magyar és orosz fél közötti idei szerződésmódosításban „a magyar fél lemondott hozzájárulási jogáról a Roszatom által megkötött szerződéseket illetően, és szabad kezet adott a fővállalkozónak arra, hogy hogyan garantálja a pénzügyi biztosítékokat csúszás vagy baleset esetére”.

Elmondta, hogy a projekt magyarországi biztosításaira egy alkuszi közbeszerzést írtak ki, amit egyetlen indulóként egy Mészáros-féle cég nyert el, ráadásul az eredeti közbeszerzésben megszabott határidőket többször módosították. A Párbeszéd-Zöldek írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy kiderüljön, az alkuszcég teljesítette-e a közbeszerzési elvárásokat, megkötötték-e a megfelelő biztosításokat, mik ezek a szerződések és milyen feltételekkel kötötték meg. Azt is megkérdezték, miért adtak szabad kezet adni a Roszatomnak a biztosítások megkötésében.

Jávor szerint a kormány az összes kérdésre cinikus, egymondatos választ adott, miszerint a paksi projekt valamennyi szükséges szerződéssel rendelkezik.

A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én.
photo_camera A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Nem válaszoltak arra, hogy teljesültek-e az alkuszi szerződés feltételei, a cég teljesítette-e a kötelezettségeit, és nem közölték, hogy melyik szerződéseket kötötték meg, ezekben közreműködött-e az ezért pénzt felvevő alkuszcég, vagy ezeket a paksi projektcég kötötte meg Mészáros közreműködése nélkül. Arra sem válaszoltak, hogy mi indokolta a paksi szerződés módosítását, miért kellett szabad kezet adni a Roszatomnak a biztosítási szerződések tekintetében.

Jávor szerint egy kert végi sufni felhúzásához hasonló átláthatósággal és komolysággal menedzselik a paksi bővítést, amiről most már elemi információkat sem árulnak el. A Párbeszéd-Zöldek újra fel fogja tenni ezeket a kérdéseket.