Szlovák választás: meghalt egy férfi szavazás közben

külföld
2023 szeptember 30., 17:23

Este tíz helyett előreláthatólag csak 22:40-kor ér véget a kampánycsend a szombati szlovákiai előrehozott parlamenti választáson – írja a Napunk. A lap szerint emiatt várhatóan csak este 11 körül teszik közzé az első exit pollokat.

A kampánycsendet azért hosszabbították meg, mert Vágbesztercén egy választópolgár rosszul lett, őt a mentősöknek kellett újraéleszteniük. A szavazást ezért ideiglenesen leállították, a vágváraljai városrész szavazóhelyisége emiatt negyven perccel tovább nyitva lesz. Az összes többi szavazókör változatlanul este tízig tart nyitva. Délután négyig egyébként összesen tízszer kellett kihívni a mentőket a szavazóhelyiségekhez, többek között ájulás, félrenyelés, epilepsziás roham és sebesülés miatt.

Frissítés: Az esti órákban kiderült, hogy a férfit, aki az első hírekkel ellentétben nem 47, hanem 78 éves volt, nem sikerült újraéleszteni, a helyszínen elhunyt. A szavazóhelyiség ideiglenesen 45 percig tartott zárva, így a szavazást, csak azon az egy helyen, 22:45-ig meghosszabbították.

A lap hírfolyamából az is kiderül: az ország északi részén, a lengyel határ közelében lévő Zuberecen (magyar neve Bölényfalu) „alkoholos befolyásoltság alatt dogozott a választási bizottság elnöke és a bizottság egyik tagja is”. A kiérkező rendőrök megtiltották számukra a munka folytatását, így mások veszik át a helyüket a bizottságban. Az incidens ellenére itt nem kellett megszakítani a szavazást.

Az ország mai előrehozott választásának hatalmas a tétje: Szlovákia talán még soha nem volt ennyire megosztott, mint most, amikor lényegében a Nyugat és Oroszország között kell választania. Munkatársunk elemzése a választás jelentőségéről:

2023 szeptember 29., 05:56

Demokráciában ritkán van ekkora tétje egy választásnak, mint most Szlovákiában. Kérdés, rálépnek-e a magyar útra, egy Orbánénál is erőteljesebb oroszbarát politikával, vagy maradnak a nyugati elköteleződés és Ukrajna támogatása mellett. Hiába nyer a két nagy közül valamelyik, minden a bejutásra esélyes több mint fél tucat kisebb pártokon múlik.

link Forrás


Kiemelt videóink