A Booking bevételei nőnek, miközben egy sor szállásadónak nem fizet

külföld
2023 október 01., 09:22

A Booking technikai problémával magyarázza, miért nem fizet hónapok óta a vele szerződött szállásadók egy részének. A cég bevételei közben nőnek, a Booking Group augusztusban 1,3 milliárd dolláros nyereségről számolt be, ami az egy évvel korábbinál 51 százalékkal nagyobb, írja a Guardian.

A probléma számos szállástulajdonost érint Thaiföldről, Indonéziából és Európából. Jellemző, hogy a károsultak általában senkivel sem tudnak kapcsolatba lépni a Bookingtól, a hivatalos oldalukon nincs se email-cím, se telefonszám. Emiatt sok felháborodott panaszos direkt a cég vezérigazgatójának ír a LinkedIn-profilján.

A Balin villát üzemeltető ausztrál Emily Stanley-nek március óta tartoztak 11 ezer ausztrál dollárral (2,6 millió forint). Végül Facebookon kutatta fel a Booking egyik pénzügyi vezetőjét, aki válaszolt neki, és egy nappal később számláján volt a pénz. Stanley a fizetési késedelem miatt nem tudta fizetni lakása bérleti díját, ezért kénytelen volt elvállani egy ápolói munkát, ahol kapott szállást. „Stresszes hat hónap volt, sokat sírtam” - mondta.

A lap megszólaltatott egy Thaiföldön hoteleket üzemeltető vállalkozót is, akinek a Booking nem fizetett, így kénytelen volt saját zsebből fizetni a hostel bérleti díját egészen addig, amíg az utolsó dollárja is el nem fogyott. Az ingatlanból kitették, kénytelen volt csődöt jelenteni.

A fizetési problémák több ezer magyar szállásadót érintenek, erről ebben a cikkünkben írtunk.