A Progresszív Szlovákia a veresége ellenére sem tett le arról, hogy kormányt alakítson

külföld
2023 október 01., 09:50

Nehéz eldönteni, hogy siker vagy kudarc a Progresszív Szlovákia (PS) szombati parlamenti választási szereplése. A párt 2020-ban éppen csak lemaradt a parlamentbe jutásról. Most második lett, ami egy először parlamentbe került párt esetében akár fantasztikusnak is mondható.

Csakhogy az elemzők szerint az oroszbarát Smer és a nyugatos, liberális PS között kellett, hogy eldőljön a választás, végül a Smer 23,37, a PS 16,86 százalékot szerzett, vagyis igen távol volt a győzelemtől. Ráadásul a szombat éjszaka közzétett exit poll a liberálisokat hirdette győztesnek, ezek után még nagyobb csalódás a második hely. (Egy ekkora tévedés után megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán van-e értelme az egyébként igen költséges exit pollnak, ráadásul a PS már nem először kárvallottja ennek a felmérésnek: 2020-ban parlamenti pártnak mérték őket.)

A pozsonyi székhelyű Napunk idézi Michal Šimečka pártelnököt, aki szerint a modern Szlovákia történelmében liberális párt még nem szerepelt ilyen jól. A Smer győzelme ugyanakkor rossz hír az országnak, és ennél is rosszabb lenne, ha Ficónak sikerülne kormányt alakítani, hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón.

Tisztában van vele, hogy az államfői székbe az egyébként a PS-ből érkező Zuzana Čaputová a győztest bízza meg kormányalakítással, ennek ellenére mindent elkövetnek, hogy Fico ne kormányozhassa Szlovákiát.

Michal Šimečka a vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján
photo_camera Michal Šimečka a vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Szerinte két lehetséges koalíció jöhet létre, a Smer vagy a Progresszív Szlovákia vezetésével. Minden a harmadik helyezett Hlas döntésétől függ. (A Hlas ugyan a Smer természetes szövetségese, hiszen belőle vált ki, ugyanakkor pártelnöke, Peter Pellegrini és Robert Fico nem beszélnek egymással.) Arra a kérdésre, hogy átadná-e a kormányfői posztot Pellegrininek, aki 2018 és 2020 között volt már Szlovákia miniszterelnöke, nem adott egyértelmű választ.

Šimečka az Egyszerű Embereket vezető, öntörvényű Igor Matovičot is megszólította, akivel a választás előtt senki sem akart koalíciót. Arra kíváncsi, tisztában vannak-e, hogy Fico kormányzása mit jelentene „az igazságszolgáltatás, a jogállamiság, továbbá az ország külpolitikai irányultsága szempontjából”.

A pártelnök következő napjai a többi, koalíciós partnerként szóba jöhető párt elnökeivel folytatott tárgyalásokkal telnek majd.

A liberálisok listájáról egy magyar képviselő, Martin Dubéci jutott a parlamentbe.