Gyimesi György szlovákul írta ki: vége az etnikai politizálásnak

külföld
2023 október 01., 10:16

A szlovák előrehozott választás érdekes figurája volt Gyimesi György, aki a 2020-ban nyertes szlovák populista párt, az Egyszerű Emberektől igazolt a magyar Szövetségbe. Hatalmas elánnal kampányolt, saját költségén tett ki óriásplakátokat, járta Dél-Szlovákiát, híveinek saját kiadású, vele készült interjúkötetet osztogatott. A Szövetség hivatalos irányvonalával szemben nem zárta ki a Smerrel való koalíciót sem. Tény, a migrációról, Sorosról, a szuverenitásról alkotott elképzelései nem állnak távol sem Robert Ficóétól, sem Orbán Viktorétól.

A Szövetség végül nem került a parlamentbe, reggel 6 körül pedig azt posztolta: „Az etnikai politizálásnak határozottan vége van.” Mindez szlovákul. Ezen saját hívei is megrökönyödtek.

Szlovákiában a Híd volt az utolsó magyar párt a parlamentben, ők 2020-ban estek ki, a Magyar Koalíció Pártja - döntően ebből lett a Szövetség 2021-ben - 2010-ben bukott el a küszöbön, azóta 4 százalék körüli eredményt ér el.

Nagy kérdés, miért nem sikerül megszólítani a szlovákiai magyarságot. Mózes Szabolcs, a Szövetség egyik vezetője is ezen agyalt a választás éjszakáján. Kiemelte a 80 százalékban magyar dunaszerdahelyi járást, ahol mindössze 60 százalékos volt a részvétel. A 2020-as választáson a magyarok 30 százaléka szlovák pártra szavazott. A mostaniról nincsenek adatok, de az tény: a magyarlakta területeken - és nem csak a dunaszerdahelyi járásban - alacsony volt a részvétel.