A gyerekekkel való kiabálás ugyanolyan rossz lehet, mint a fizikai vagy szexuális bántalmazás

ÉLET
2023 október 02., 06:47

Egy a Child Abuse & Neglect című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a verbális bántalmazás, vagyis a gyerekkel való kiabálás ugyanolyan káros lehet, mint a fizikai vagy szexuális bántalmazás. Arra jutottak, hogy azoknál a fiataloknál, akikkel gyerekkorukban kiabáltak a szüleik, vagy hülyének nevezték őket, nagyobb az önkárosítás, a drogfogyasztás és a börtönbe kerülés kockázata.

A szakértők szerint a gyerekekkel való durva beszédet a bántalmazás egyik formájaként kéne számon tartani, mert hatalmas károkat okoz. A tanulmányban úgy fogalmaznak, hogy egy gyerek verbális bántalmazása ugyanolyan káros hatással lehet a gyerek fejlődésére, mint a fizikai vagy szexuális bántalmazás.

Egy a BMJ Open című folyóiratban közzétett brit tanulmány, ami 20 556 brit lakos reprezentatív mintáját vizsgálta, arra jutott, hogy azok, akiket gyerekként verbálisan bántalmaztak, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel használnak kannabiszt, mint azok, akiket nem bántalmaztak verbálisan, és majdnem kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy börtönbe kerülnek.

Egy ezer 11 és 17 év közötti fiatal körében végzett felmérés szerint pedig 41 százalék mondta azt, hogy a felnőttek – szüleik, tanáraik, gondozóik – gyakran használnak bántó szavakat, amivel hibáztatják, sértegetik és kritizálják őket. A válaszadók fele azt mondta, hetente tapasztalt ilyen viselkedést, minden tizedik fiatal pedig naponta. (Guardian)