Gyimesi György elmagyarázta, miért írta ki szlovákul, hogy vége az etnikai politizálásnak

külföld
2023 október 02., 07:56

Gyimesi György, az OĽaNO korábbi képviselője, aki függetlenként indult a Szövetség listájának utolsó helyéről, vasárnap reggel azt írta ki szlovákul Facebookra, hogy vége az etnikai politizálásnak, amin még saját követői is megrökönyödtek. A Napunk arról kérdezte Gyimesit, hogy ez mit jelent és mi jön helyette.

„Valójában arra gondoltam, hogy egy etnikai párt önállóan a parlamentbe már nem tud bejutni. Ez csak más pártokkal összefogva, esetleg egy választási listán indulva lehetséges. Azt gondolom, hogy öt vereség, öt kudarc után egy hatodik próbálkozástól már nem várhatunk semmilyen csodát.” Gyimesi azt mondta, nem lát olyan pártot, akivel el tudja képzelni, hogy a Szövetség együttműködne, de azt gondolja, „hogy százezer magyar szavazat mindenkinek jól jön, bármilyen választási pártról vagy választási listáról legyen szó”.

Az eredményt, hogy a Szövetség 4,38 százalékot szerzett a választáson, és a parlamenten kívül marad, „kudarcként” értékeli, okát pedig abban látja, hogy „a liberális média teljes mértékben befolyásolta az emberek gondolkodását, véleményét azzal, hogy azt szajkózta: három magyar párt van”, ami „nem igaz, és ezt a választások is megmutatták”.

Azt mondta, annyira rövid idő telt el az eredmény óta, hogy még nem volt ideje a politikai jövőjéről gondolkodni, és úgy látja, hogy „a prefecrenciaszavazatok önmagukban nem adnak legitimációt arra”, hogy bejelentkezzen a Szövetség elnöki posztjára.

Szlovákiában a Híd volt az utolsó magyar párt a parlamentben, ők 2020-ban estek ki, a Magyar Koalíció Pártja - döntően ebből lett a Szövetség 2021-ben - 2010-ben bukott el a küszöbön, azóta 4 százalék körüli eredményt ér el. A 2020-as választáson a magyarok 30 százaléka szlovák pártra szavazott. A mostaniról nincsenek adatok, de a magyarlakta területeken alacsony volt a részvétel.