Karikó Katalin a Nobel-díj bejelentése után: Arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni

TUDOMÁNY
2023 október 02., 11:38

„A legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat” – mondta Karikó Katalin hétfőn újságíróknak azután, hogy bejelentették, Drew Weissmannal megosztva nekik ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Karikó a fiatal diákoknak azt üzente, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, és tanulják meg kezelni a stresszt. Ugyanakkor szerinte fontos, hogy élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert akkor egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismertté vált Selye Jánost idézve azt mondta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.

Karikó Katalin kérdésre válaszolva visszaemlékezett arra, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be. Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt, csak szorgoskodott a laborban.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE korábbi rektora az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy az idén Nobel-díjjal elismert kutatás társadalmi hatásai jóval erősebbek, mint a korábbi években díjazottaké.