Nagy Márton: A jegybank Küklopsz-üzemmódban van, az állam nem viselkedik felelőtlenül

gazdaság
2023 október 02., 10:33

„Küklopsz-üzemmódban működik a jegybank, reméljük nem vakul meg” –mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság konferenciáján, hozzátéve, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal az a gond, hogy csak és kizárólag az infláció letörésével foglalkozik.

Nagy Márton a parlamentben 2023. szeptember 25-én.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A miniszter szerint szeptemberben egyrészt hosszú idő után végre nőttek a reálbérek, másrészt ettől a hónaptól már pozitív lesz a reálkamat, aminek Nagy azért nem annyira örül. Az idei az infláció letörésének éve, 2024 a növekedés helyreállításáé, mondta Nagy a VG szemléje szerint.

Mindkét tényezőben a kormány vezető szerepet tölt be, ezért a gazdaság szereplőivel próbálnak szövetkezni.

Neki nem tetszik az a kifejezés, hogy ultimátumot adnak a Molnak vagy a bankoknak, inkább az együttműködés a helyes kifejezés. Ez azonban mégsem jelenti azt, hogy ne kellene beavatkozni, mondta, utalva az üzemanyagárakra.

Nagy szerint egyszerre lehet az infláció letörése ellen küzdeni és a növekedés beindításával foglalkozni, ebben kulcskérdés a fogyasztás helyreállítása. A recept: „hozd rendbe úgy, ahogy elromlott”. Elismerte, hogy a költségvetésben keletkezett lyukak a fogyasztási csapda miatt vannak, ami a magyar gazdaság jellegzetességéből fakad, ugyanis a költségvetés fogyasztási adó és nem szja-alapú. Ilyen szempontból szerinte Magyarország teljesen eltér a többi országtól.

A belső kereslet visszaesésével a költségvetés bevételei jelentősen elmaradtak a tervezettől, ugyanakkor a költségvetési hiány nem azért van, mert az állam pazarló, hanem mert bevételi oldalon van probléma, amely az áfából ered.

Nem az állam viselkedik felelőtlenül, hanem van egy áfahatás, mondta. Ahogy azt is, hogy az állam összes bevételéből nagyon magas az áfabevételek aránya, miközben az szja-bevételek arányaiban kisebb tételt jelentenek. Szerinte ezt a válságkezelés során is figyelembe kell venni. „Ha valaki ezt nem érti, azt se érti, hogy miért mondom azt, a fogyasztáson keresztül kell helyreállítani a növekedést” – mondta.

A magyar gazdaságpolitika turbulens napjaival a 444 Newsroom podcast is foglalkozott: „Kinek a hangja mélyebb? Matolcsy György, Varga Mihály és Nagy Márton gazdaságpolitikai pávatánca”.