Nem kapta meg jogos bérét a tanár, aki emiatt merészelt szólni a tankerületnek, cserébe megpróbálták kirúgni

oktatás
2023 október 02., 08:23

A makói József Attila Gimnázium egyik pedagógusa csak a neki járó jogos bérét szerette volna megkapni, emiatt viszont megharagudtak rá a hódmezővásárhelyi tankerületnél. A hvg cikke szerint miután a tanár szólt a fizetése miatt, meghurcolták és megpróbálták kirúgni.

Kollégáinak címzett levelében azt írta, a belépése utáni első négy hónapban a tankerület a fizetésének csak egy részét fizette ki, de megnyugtatták, hogy utólag rendezik az elmaradt részeket. Ez nem történt meg, így több levélben kérte ezt, majd ügyvédi felszólítást is küldött, amit visszautasítottak. „Onnantól, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ megkapta a keresetről az értesítést, elkezdődött az ellenem folyó brutális bosszúhadjárat.”

Miután a tankerületet értesítette a bíróság a benyújtott keresetről, a tanár szerint a tankerület utasította az igazgatót, hogy rúgják ki őt. Ehhez azonban szakmailag kellett volna alkalmatlannak nyilvánítani. „Bejött egy órámra az igazgató, ami után szakmaiatlan bírálatot adott. Leminősítette a munkámat, mintha nem értené, hol van, pedig látogatás előtt pontosan tájékoztattam, mely csoporttal hol tartok, mennyit haladtunk, mi következik. Az egésznek a célja a lejáratásom, elbizonytalanításom, elszigetelésem, lelki meghurcolásom volt, és ez a továbbiakban is folytatódott.”

Az iskola vezetője a tanév végén közölte vele, hogy nem fogja a szerződését meghosszabbítani (ami eleve jogszerűtlen, mert határozatlan idejű, véglegesített kinevezése van, ezt a tankerület is elismerte), az indok, hogy „nem tett le semmit az asztalra”.

A tanár szerint „a pénzek visszatartása mindennapos” arrafelé. „Egy kollégám rá is kérdezett, hogy bizonyos neki járó pénzt melyik paragrafus alapján nem utalnak neki. A tankerület válasza ennyi volt: ezt így szoktuk.”

A pedagógus többször kereste Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ vezetőjét, de nem válaszolt, a panasz elkerült végül Maruzsa Zoltán államtitkár elé is, aki „semleges választ” adott.

Ez ugyanaz az iskola, ahonnan korábban a „vasalódeszkás” tanárt, Vezsenyi Lászlót is szerették volna eltávolítani. Ő végül a státusztörvény körül kialakult helyzet miatt hagyta ott a pályát.