Sorra tiltják ki az orosz személyautókat is az uniós országok

háború
2023 október 02., 13:58

Az Oroszország elleni szankciók részeként a norvég, finn, lengyel, észt, litván és lett után a bolgár határrendészet sem enged át a határon orosz rendszámú személyautókat hétfőtől. A teherautókra már hónapok óta vonatkozik a tiltás.

Az Európai Unió tagállamai júniusban szavazták meg a tizenegyedik szankciós csomagot az orosz-ukrán háború kezdete óta: az új szabályok meggátolják, hogy Oroszország a szankciókat megkerülve, harmadik országokon keresztül jusson hozzá fontos eszközökhöz, alkatrészekhez és egyéb termékekhez, ami segíti az ukrajnai invázió folytatásában.

Norvégiában mentesülnek a tilalom alól azok az orosz rendszámú autók, amik norvég állampolgárok, oroszországi állandó lakhellyel rendelkező EGT-állampolgárok vagy családtagjaik tulajdonában vannak, és kilencen vagy annál kevesebben férnek el bennük.

A szankciós csomagot a magyar kormány is megszavazta, ugyanúgy, ahogy a korábbiakat is - hiába fenyegetőzött azzal, hogy ezt nem teszi meg, amíg az OTP szerepel az ukrán korrupcióellenes hatóság feketelistáján.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter a nácizmus megnyilvánulásának nevezte a lépést:

„Meglepett, hogy gyakorlatilag az összes európai milyen gyorsan levetkőzte az elmúlt években felvett álcáját, ami őrizte nemcsak a diplomácia, hanem az alapvető etika maradványait is. Tulajdonképpen ez annak a megnyilvánulása, amit nácizmusnak szokás nevezni.”

Majd hozzátette:

„Ezt csak az oroszok vonatkozásában teszik, hasonlóan sok máshoz, amit az oroszok ellen tesznek. Azt mondják: Nem csak Putyin a hibás, minden orosz bűnös, mert ők választották meg. Tiszta nácizmus!”

(via Meduza, Reuters)