A túltolt turizmus miatt Dubrovnik megtilthatja az újabb apartmanok építését

turizmus
2023 október 03., 17:31

Dubrovnik lehet az első horvát város, ami megtilthatja az újabb apartmanok építését, de a meglévő kiadó szállások számát is 30 százalékkal csökkentheti – közölte Mato Frankovic, az Adria-parti város polgármestere.

Mindezt a jövő évtől életbe lépő új, turizmusról szóló törvény teszi lehetővé, amelyik desztinációkezelési terv elfogadására kötelezi a városokat és a járásokat.

„A turizmust és a turisztikai tevékenységet úgy védjük, mint a szemünk fényét” – mondta Frankovic, aki szerint ugyan ez áldás nekik, de ügyelniük kell arra is, hogy a turizmus mellékhatásai ne veszélyeztessék a lakosok életminőségét, és megóvják a környezetet meg a kulturális kincseket, amiket örököltek.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő dubrovniki óváros védelmére a városi vezetés az elmúlt években már korlátozta a turisták számát, megemelte a belépők árát és a vendéglátóhelyek székeinek számát is csökkentette.

A polgármester azt mondta, kötelesek gondoskodni arról is, hogy a városban élő és dolgozó fiatalok ott akarjanak maradni, és otthont tudjanak maguknak teremteni. Sok fiatal család azért hagyja el Dubrovnikot, mert a turistaszezonban nem találnak albérletet, akiknek pedig van, azoknak a nyári hónapokban felbontják a szerződését.

A közvitára bocsátott új törvény a tervek szerint 2024. január 1-én lép hatályba. Ez nagyobb hatáskört biztosít a városoknak és a járásoknak: dönthetnek a területükön található turisztikai és vendéglátó létesítmények számának, típusának és kategóriájának korlátozásáról, illetve arról, hány turista tartózkodhat a területükön, de az egynapos turisták számát is csökkenthetik. Dubrovniknak hatalmas problémát jelentenek a több ezer fős óceánjáró hajók, amik naponta ontják magukból az embereket.

photo_camera Fotó: Ivan Vukovic/AFP

Az új törvény továbbá úgynevezett turisztikai és ökológiai hozzájárulást vezet be, ami annyit jelent, hogy a városok és járások pótadót szedhetnek be, amit a környezet védelmére fordíthatnak, és aminek mértékéről az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Firenze is tilt

Eközben Olaszország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, Firenze a történelmi központjában betiltotta az új, rövid távú lakásbérlést olyan platformokon, mint például az Airbnb.

Az önkormányzat így próbál otthonokat felszabadítani a helyieknek. A toszkán városban hétfőn jóváhagyott szabályok 3 év adókedvezményt is adnak a mostani, rövid távra lakást biztosító bérbeadóknak, ha rendes bérletre váltanak.

Firenze polgármestere, Dario Nardella azt mondta, a város azért döntött a helyi fellépés mellett, mert az ágazat szabályozására irányuló kormányzati tervek csalódást okoztak. „2016-ban alig 6000 lakásunk volt az Airbnb-n, ma csaknem 14 378 van” – mondta, megjegyezve, hogy ezalatt az átlagos havi lakásbérleti díjak átlagos költsége 42 százalékkal ugrottak meg. (Guardian, MTI)