Hollandiában letartóztattak egy 67 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az 1994-es ruandai népirtásban

bűnügy
2023 október 03., 14:05

A holland rendőrség az 1994-es ruandai népirtásban való részvétel gyanújával letartóztatott egy 67 éves ruandai férfit egy közép-hollandiai kisvárosban, Ermelóban.

A holland ügyészség azzal gyanúsítja Pierre-Claver Karangwa volt katonatisztet, hogy egy, a ruandai fővároshoz, Kigalihoz közel fekvő településen, Muginában társaival felgyújtott egy házat, amiben kb. 80 nő és gyerek halt tűzhalált.

Hatalmas menekülttábor 1994-ben. A képen ruandai hutuk láthatók, akik Zairéba (ma: Kongó) menekültek a tuszik bosszúja elől.
photo_camera Hatalmas menekülttábor 1994-ben. A képen ruandai hutuk láthatók, akik Zairéba (ma: Kongó) menekültek a tuszik bosszúja elől. Fotó: PASCAL GUYOT/AFP

A férfi 1998 óta Hollandiában él. A ruandai hatóságok korábban kérték a kiadatását, és a rendőrség tavaly őrizetbe is vette, miután a holland állampolgárságát visszavonták, de a legfelsőbb bíróság hosszas jogi csatározás után megtiltotta a kitoloncolását, attól tartva, hogy a férfi Ruandában nem kapna tisztességes tárgyalást a politikai ellenzékhez való kötődése miatt.

A holland hatóságok ezután saját vizsgálatot indítottak Karangwának a bűntettekben való esetleges érintettsége ügyében, és ez a nyomozás vezetett a férfi letartóztatásához.

„A hutuk és tuszik, két ruandai etnikai csoport közötti konfliktus során néhány hónap alatt közel 800 ezer embert, főleg tuszit gyilkoltak meg. Több ezren haltak meg egy muginai plébánia elleni támadásban. A támadás után több tucat nőt és gyereket kergettek egy házba, ahol élve elégették őket. A kedden letartóztatott volt katonatisztet azzal gyanúsítják, hogy részt vett a ház felgyújtásában” – közölte a holland ügyészség.

Hollandia akkor emelhet vádat nemzetközi bűncselekmények gyanúsítottjai ellen, ha holland állampolgársággal rendelkeznek vagy Hollandiában tartózkodnak. A gyanúsított ellen pénteken emelnek vádat. (MTI)