Orbán Ráhel azon barátja kapott zsíros állami szerződést, akit annak idején mindenkit meglepve az Origo túl lelkes főszerkesztője buktatott le a miniszterelnök lányával együtt

gazdaság
2023 október 03., 07:21

Óránként 28 ezer 740 forintot fizet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) leányvállalata egy olyan cégnek, ami a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egyik volt vezetőjének a tulajdona, a pénzt pedig azért kapja, hogy egy MTÜ alá tartozó cég projektjeit értékelje - írta meg a 24.hu.

Ez a bizonyos volt vezető nem akárki, hanem Berényi Vince András, az MTÜ egykori marketingért felelős igazgatója, aki közeli barátja Orbán Ráhelnek, a miniszterelnök lányának, aki a háttérből a magyar állami turizmusszervezés igazi irányítója. Orbán Ráhel és Berényi annak idején emlékezetes körülmények között buktak le.

Nem más árulta el őket ugyanis, mint az Origo hiperlojális kormánypárti főszerkesztője, Gábor László, ráadásul egy ritkaságnak számító, névvel aláírt cikkben.2018 márciusában jártunk, amikor az akkor még éppen létező Együtt nevű párt elnöke, Juhász Péter olyan rövid hangfelvételt tett közzé a Facebookon, amin egy Orbán Ráhelre hasonlító hangú nő beszélgetett két, állami turisztikai szakembernek tűnő férfival. Bár a felvétel nagyon töredékes volt, úgy tűnt, mintha a felek egy olyan üzletemberről beszélgetnének, aki az Orbán-hangú szereplő szerint turizmus vonalon nagy pénzt akar keresni a magyar államon, amitől a beszélők mintha nem is zárkóztak volna el abban az esetben, ha az ismeretlen hajlandó az "ellentételezésre", bármit is jelentsen ez.

A sztori azonban teljesen bizonytalan volt kezdetben: azt sem tudta senki, hogy egyáltalán Orbán Ráhel beszél-e a felvételen és azt sem, hogy pontosan kikkel.

A megerősítés a legváratlanabb helyről érkezett: személyesen Gábor László főszerkesztő árulta el egy origós publicisztikájában, hogy tényleg Orbán beszélt, a társai pedig a személyes barátai voltak, egy egyetemista évfolyamtársa és egy szakkollégista társa, akikkel rendszeresen szokott találkozni. Később az is kiderült, hogy a két barát / turisztikai szakember nem más, mint Berényi Vince, aki akkoriban az MTÜ marketingigazgatója volt, illetve az ugyanott dolgozó Máté Kristóf.

Berényi cége most óránként közel 29 ezer forintot kap azért, hogy szakvéleményt adjon egy olyan állami cég, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által támogatott projektekről, ami az egykor általa igazgatott MTÜ tulajdona. A most publikált közérdekű adatok közül kihagyták, hogy Berényi cége hány órát számlázott le, vagyis hogy valójában mennyit keresett eddig a projekten.

Az MTÜ és az átláthatóság viszonyára jellemző, hogy a kötelezően publikálandó szerződéseket egy 2476 oldalas (!!!) és képként feltöltött (!!!), vagyis nem kereshető pdf dokumentum formájában tették közzé. Az Orbán Ráhel barátjának pénzt juttató állami szerződés a kereshetetlen dokumentum 2473. oldalán szerepel.

Az ügyben kérdéseket küldtem az MTÜ-nek, megtudakolva, hogy a cég végül hány órát számolt el és mekkora összegről állított ki számlát az állami vállalatnak. Amint válaszoltak, frissítem a cikket.