Parti Nagy: Ettől a rezsimtől igyekszem nem elfogadni semmit

KULTÚRA
2023 október 03., 12:39

Október 12-én 70 éves lesz Parti Nagy Lajos, és az alkalomból megjelennek összegyűjtött és új versei, erről beszélgetett az RTL a költővel.

Parti Nagy Lajos költő felolvas a tizenkét órás Íliász-felolvasáson a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán 2019. március 22-én.
photo_camera Parti Nagy Lajos költő felolvas a tizenkét órás Íliász-felolvasáson a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán 2019. március 22-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A lap említette, hogy Erdős Virág egy interjúban az mondta, szerinte 2020-ban József Attila-díjjal a hátizsákjában biciklisfutárkodni még mindig nagyságrendekkel kevésbé gáz, mint mondjuk MMA-, NKA- vagy éppen Térey-ösztöndíjból élni.

Parti Nagy ezzel egyetért:

„Én ettől a rezsimtől igyekszem nem elfogadni semmit. Semmi közünk egymáshoz, azonkívül, hogy kezdettől tagja vagyok a Digitális Irodalmi Akadémiának, ami ’98-as alapítású, tehát mikor még a Petőfi Irodalmi Múzeum mostani ura egyetemista korú volt, vagyis ezt nem a NER alapította.”

Azt is mondta, hogy: „Nagyon tiszteletreméltó, amit Virág mond, de mit mondjon az ember azoknak, akik olyan helyzetbe kerülnek, hogy egyszerűen képtelenek nem elfogadni ilyen támogatásokat? Mit mondjon az ember egy filmesnek? De lassan már ezek a választási helyzetek sem lesznek, hogy elfogadjam, ne fogadjam, mert egyszerűen mindent kisöpörnek, ami nem az ő arany Mercedeseikből száll ki és származik. És ebből nem is csinálnak különösebb titkot.”

A Franciaországban élő színházi rendező, Schilling Árpád a múlt héten arról beszélt, hogy aki a kultúra területén dolgozik, annak alapvetően állami támogatásból kell megélnie és fenntartania a családját, ezeknek az embereknek pedig a jelentős része azzal a keserű és önpusztító érzéssel él, hogy egy számukra teljesen elfogadhatatlan és egyben megváltoztathatatlan rendszer részei. „Nem ítélem el azokat, akik kényszerűségből és nem saját választásból kénytelenek elviselni a nyilvánvaló elnyomást és megszégyenítést. Rettenetesen sajnálom mindazokat, akiknek nincs lehetőségük elmenni onnan, bár nagyon szeretnének. Sok ilyen embert ismerek. Fájdalmasan sokat” – mondta.