A határ mellett semmit sem érnek a jogállami elvek – egy kegyetlenül őszinte lengyel film a menekültválságról

FILM
2023 október 04., 15:57

„A Harmadik Birodalomban a németek propagandafilmeket készítettek, amelyekben banditákként és gyilkosokként mutatták be a lengyeleket. Ma Agnieszka Holland segítségével teszik ugyanezt.”

Ha a hazád igazságügyi minisztere a nácikhoz hasonlít, akkor biztos lehetsz benne, hogy fontos témát választottál a filmednek. Ha nem a legfontosabbat.

Szíriából a belarusz–lengyel határra

A 74 éves, világhírű Agnieszka Holland Zielona granica (Zöld határ) című filmje nemcsak díjat nyert a velencei filmfesztiválon, hanem első számú közéleti vitatémává is vált Lengyelországban. Hatalmas hullámokat gerjesztett, a köztársasági elnök és a miniszterelnök is kritizálta, a film szerintük hamis képet fest a lengyelekről, és vörös szőnyeget gurít az illegális bevándorlók elé.

A film a belarusz–lengyel határnál 2021 őszén kialakult krízist mutatja be. A menekültek, a lengyel határőrök és az emberi jogi aktivisták szemszögéből látjuk, mi történik, amikor a posztszovjet fehérorosz diktátor úgy dönt, menekültek tízezreivel gyakorol nyomást az Európai Unióra.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.