Az Oktatási Hivatal mostantól nem mondja meg, mekkora a tanárhiány Magyarországon

oktatás
2023 október 04., 19:03

Az Oktatási Hivatal októbertől nem kéri be az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát, így nem csak a nyilvánosság, a szakszervezet sem tudja követni, mekkora a pedagógushiány – írja az RTL Híradó.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a lapnak azt mondta, az adatokból eddig sem lehetett sokat megtudni (például mennyi a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma), de mostantól már a pedagógushiányról szóló adatokat sem ismerhetjük. „Illetve annak is hiányként kellene megjelennie, hogy az óraadókkal, hogy próbálnak játszani, illetve, hogy a túlmunkákkal hogyan próbálják eltakarni a problémát” – mondta.

Az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvános adatok, ezeket a szakszervezetek is használták, amikor a problémákról beszéltek, de mostantól nekik sem lesz lehetőségük ilyesmire, csak „a hasukra ütve” tudnak számokat mondani arról, hány tanár hiányzik a rendszerből – mondta Totyik, aki nem tud alternatíváról arra, hogyan kaphatnak ezután pontos képet a pedagógushiányról.

Tüntetés az oktatásért és a tanárokért az Astorián 2023. január 27-én.
photo_camera Tüntetés az oktatásért és a tanárokért az Astorián 2023. január 27-én. Fotó: Németh Dániel/444

Az Oktatási Hivatal szerint ők nem illetékesek a kérdésben, a döntés „jogszabályalkotói hatáskörbe” tartozik.

A mostani tudásunk szerint kb. háromezren dönthettek úgy, hogy elhagyják a pályát.