Hidrogénbombát robbantana Szibéria fölött Putyin legfőbb propagandistája, hogy megmutassa a Nyugatnak, és hogy a gyerekei se tudjanak annyit telefonozni

külföld
2023 október 04., 09:48

A Kreml kedden azt közölte, hogy Oroszország nem függesztette fel a moratoriumot a nukleáris kísérleti robbantásokkal kapcsolatban, lesöpörve ezzel azt a javaslatot, amivel az egyik legbefolyásosabb orosz propagandista, az RT főszerkesztője, Margarita Szimonjan állt elő.

A Reuters beszámolója szerint Szimonjan videós műsorában hidrogénbomba ledobását javasolta Szibéria fölött, egyfajta fenyegetésként a Nyugat számára. Mint a Financial Times moszkvai tudósítója felvetette, persze kérdés, miért is lenne figyelmeztetés a Nyugat számára, ha az oroszok Oroszország fölött robbantanának fel egy termonukleáris bombát.

link Forrás

Mindenesetre a propagandista ötletéről az újságírók megkérdezték a Kreml sajtószóvivőjét, Dmitrij Peszkov pedig elmondta, hogy továbbra sem engedélyezettek a kísérleti robbantások, és szerinte hivatalos nézőpontból nincs is lehetőség ilyen típusú felvetésekre. Hozzátette, hogy Szimonjan nézetei nem mindig esnek egybe a Kreml álláspontjával.

Az RT főszerkesztője azzal érvelt, hogy az "ukrán válság" egy nukleáris ultimátum felé eszkalálódik, és a Nyugat nem fog megállni addig, amíg az oroszok nem küldenek egy nukleáris üzenetet. Ez az üzenet lehetne a Szibéria fölötti robbantás, aminek következtében számos elektronikus eszköz használhatatlanná válna, és legalább könnyebben magyarázhatná el a gyerekeinek, hogy miért nem használhatnak olyan tárgyakat, mint az iPad. Hozzátette, hogy ha elég magasan robbantják fel a bombát, akkor lenn a földön nem lenne semmiféle káros következménye, viszont az elektromágneses sugárzás miatt használhatatlan elektrotechnikai eszközök révén olyan lenne, mintha visszamennénk 1993-ba.

link Forrás

A Reuters megjegyzi, hogy a háború kitörése után tavaly gyakoribb volt az orosz nyilvánosságban az atombombákkal való fenyegetőzés, de az idei év első felére ezek a hangok visszaszorultak. A New York Times mindenesetre épp hétfőn írt arról, hogy műholdképek alapján felmerült a gyanú, hogy az oroszok épp egy nukleáris meghajtású cirkálórakéta tesztjére készülhet. Peszkov ezzel kapcsolatban elmondta, hogy fogalma sincs, honnan szedték ezt a New York Times újságírói.