Miközben a nyár 3,15 százalékos visszaesést hozott a Balatonon, Horvátországban rekordsok volt a magyar turista

turizmus
2023 október 04., 14:29

Szeptember végéig közel 696 ezer magyar turista 3,5 millió éjszakát töltött Horvátországban, mindkét adat már most meghaladja (12, illetve 9 százalékkal) az eddigi rekordnak számító 2019 egészében regisztrált számokat – közölte Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti igazgatója sajtótájékoztatón.

A képviseletvezető arról is beszámolt, hogy a teljes horvátországi turisztikai eredmények már most szinte elérték a 2019-es csúcsév összesített adatait. Szeptember végéig 18,7 millió turista 102 millió éjszakát töltött az adriai államban. A legtöbben Németországból, Szlovéniából és Ausztriából érkeztek, Magyarország a hetedik legnagyobb küldőállam volt.

A magyar vendégek száma 20 százalékkal 696 ezre nőtt, az általuk eltöltött 3,5 millió vendégéjszaka 17 százalékkal több a tavalyi egész éves adatnál. Idén átlagosan 5 napot töltött egy-egy magyar turista Horvátországban.

A magyarok által leglátogatottabb régió ezúttal is a Kvarner-öböl volt, ahol most először meghaladta az egymilliót a magyar vendégéjszakák száma. Ezután Isztria, Zadar, Split és Sibenik volt a legnépszerűbb. A városok közül Crikvenicán, Viren, Rovinjban, Porecben és Medulinban nyaralt a legtöbb magyar – részletezte Ivana Herceg.

Júliusban és augusztusban járt a legtöbb magyar vendég Horvátországban, 25 százalékuk szervezett úton vett részt, de a többség saját maga intézte a foglalását. A magyarok többsége továbbra is a magánszállásokat kedveli, de egyre több a hotelt és kempinget választók aránya.

A horvát turisztikai vezető szerint már a tavaszi hónapokban és ősszel is egyre több magyar vendéget fogadnak Horvátországban.

Az ország csatlakozása a schengeni övezethez nagyon megkönnyítette az utazást, hiszen megszűnt a határellenőrzés, viszont emelkedtek az árak Horvátországban is, nem annyira az euró bevezetése, mint inkább az egész Európában tapasztalt infláció miatt.

Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a több mint 25 éve Magyarországon jelen lévő horvát turisztikai szervezet történetében az idei szezon volt a legjobb – írja az MTI.

Egy fiatal lány beugrik az Adriába Pulánál 2018. június 27-én.
photo_camera Egy fiatal lány beugrik az Adriába Pulánál 2018. június 27-én. Fotó: JFK/APA/AFP

Eközben a nyár 175 ezres visszaesést hozott a Balatonnál: a 3,15 százalékos csökkenés elsősorban a belföldi turizmus visszaeséséből fakad, de országosan is rosszabbul alakult a turizmusban az idei nyár a tavalyinál. (A budapesti vendégforgalmat a külföldiek felpörgették, az augusztusi atlétikai vb hatása viszont elenyésző.)