Szijjártó: Teljes egészében Brüsszel hibája a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában

migráció
2023 október 04., 12:19

Szijjártó Péter az ideiglenes szlovák határellenőrzésekről azt mondta, a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában teljes egészében Brüsszel hibája, „ugyanis Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező letelepítési kvótákat, amelyek mágnesként vonzzák a migránsokat Európába”.

„Mert ha van kötelező letelepítési kvóta, akkor el lehet mondani a migránsoknak, hogy induljatok útnak, majd ha bejuttok, akkor onnantól kezdve elosztanak benneteket, és maradhattok” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

„Felszólítjuk Brüsszelt, hogy azonnal fejezze be ezt a migrációs politikát. Azonnal fejezze be a kötelező letelepítési kvóták napirenden tartását, ne hívjon ide migránsokat, ne támogassa az embercsempészek üzleti modelljét!” – közölte Szijjártó, aki szerint az embercsempészek üzleti modelljét szét kell verni a lehető leghatározottabb eszközökkel, a migrációt pedig meg kell állítani, és nem menedzselni kell.

„Az, hogy nő rajtunk a migrációs nyomás, az kizárólag Brüsszel hibája. Úgyhogy abban reménykedünk, hogy a következő európai parlamenti választáson végre olyan politikusok kerülnek döntési pozíciókba Brüsszelben, akik a migrációt megállítani akarják és nem akarnak újabb és újabb migránsokat Európába hívni” – mondta Szijjártó az MTI szerint.

Szijjártó Péter 2022. július 21-én Moszkvában.
photo_camera Szijjártó Péter 2022. július 21-én Moszkvában. Fotó: Grigorij Sziszojev/Sputnik via AFP

Bede Márton a 444-en novemberben azt írta: „Az EU határainak közös védelméről már sokszor volt szó 2015 óta, de a gyakorlatban inkább csak azt sikerült elérni, hogy uniós közreműködéssel lökjenek vissza a tengerre menedékkérőket Görögországból, illetve az európai adófizetők pénzéből kínozzanak embereket mindenféle líbiai milíciák. Ettől még Afrika és a Közel-Kelet szerencsétlenebb vidékeiről továbbra is folyamatosan érkeznek azok az emberek, akik bíznak egy jobb európai életben.

Ideig-óráig, esetleg néhány évig sikerült egy-egy útvonalukat, ha nem is lezárni, de nehezebben járhatóbbá tenni. Ennek viszont csak annyi az eredménye, hogy a menekülőknek még többet kell fizetniük az őket még veszélyesebb utakon Európába juttató csempészeknek. Ha a balkáni útvonalon épül egy kerítés, jöhetnek ismét a csónakok a Földközi-tengeren. Úgyis csak azt a kis időt kell kivárni, amíg ismét indulhatnak az életveszélyes furgonok át Magyarországon.”

Azóta a magyar kormány több mint 1300 embercsempészt engedett szabadon csak úgy.