Vádat emeltek a mogyoróallergia miatt meghalt gyerek tanárával szemben

bűnügy
2023 október 04., 07:05

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal a napközis tanárral szemben, aki 2022 januárjában mogyorós édességet tett az egyik hatéves gyerek padjára, pedig tudta – de legalábbis tudnia kellett volna –, hogy a fiúnak mogyoróallergiája van. A gyereknél olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett, hogy életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

Azt, hogy a gyerek allergiás volt, a szülők a tanulói adatlapon, a szülőknek szóló kérdőíven és az üzenőfüzetben is jelezték az iskola és a tanítók felé.

A tanár, aki munkaköri leírása szerint, személyesen felelős a felügyeletére bízott tanulók testi, érzelmi és morális épségéért, „gondatlanul megszegte a foglalkozása szabályait, amely közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a halálos eredménnyel”.

Emiatt halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, vele szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoztak.