„A magyar ellenzék 2022-es szerepléséből megtanultuk, hogy a vizet lehetetlen összeegyeztetni a tűzzel”

interjú
2023 október 05., 04:00
  • Október 15-én parlamenti választásokat tartanak Lengyelországban.
  • Az ellenzéki pártok külön indulnak, de kormányváltásra és koalíciós kormányzásra készülnek.
  • Anna Maria Żukowska az újbalos párt, a Lewica képviselője, 2019 óta tagja a Szejmnek.
  • Żukowskát többek közt a választásokról, baloldaliságról, oroszbarátságról és Orbán Viktorról kérdeztük Varsóban.

Mit kínál a Lewica a lengyel szavazóknak?

Legfontosabb ígéretünk az állami lakásépítési program beindítása, de fontosnak tartjuk a nők jogainak képviseletét és az LMBTQ-csoportok támogatását is. Programunkban a közszolgáltatások erősítését célozzuk: többek között a tömegközlekedés és az állami iskolák fejlesztését szeretnénk priorizálni. Emellett fontosnak tartjuk az állam szekularizálását. Elégedetlenek vagyunk azzal, ami a lengyel katolikus egyházon belül történik, ezért szeretnénk újratárgyalni a Vatikánnal fennálló szerződésünket, amelyről törvény rendelkezik.

Miben különbözik a Lewica politikája a legnagyobb ellenzéki pártétól, a Polgári Platformétól (PO)?

A legfontosabb különbség, hogy mi hitelesek vagyunk abban, amit mondunk. Elődpártunk, az SLD kétszer is liberalizálta a lengyel abortusztörvényt, a PO viszont csak beszél a témáról. Amikor meg kellett volna szavazni egy újabb liberalizációs törvényjavaslatot, a PO több képviselője távol maradt, így a kezdeményezés elbukott. A másik fontos különbség, hogy míg mi szociáldemokraták vagyunk, addig ők neoliberálisok. Erre jó példa a korábban említett közszolgáltatások problémája, amit mi nagyon fontosnak tartunk. Szeretnénk segíteni az embereknek, hogy hozzáférjenek mindazokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekért ma fizetniük kell, mert nem épül új infrastruktúra. A korábbi PO-kormányok ezt nem így gondolták.

Ha lehetőség nyílik egy ellenzéki kormány alakítására, belép a koalícióba a Lewica?

Nyitottak vagyunk a koalícióra a PO-val és a Harmadik Úttal. Viszont azt határozottan kizárjuk, hogy a Jog és Igazságosságal (PiS) vagy a Konföderációval dolgozzunk. Ezzel a két párttal sohasem fogunk együttműködni.

A liberális, mérsékelten jobboldali PO-val és a centrista Harmadik Úttal közös koalíciós kormányban hogyan érvényesítené a Lewica a szociáldemokrata értékeit?

Mint már említettem, megvannak a prioritásaink. A legfontosabb az állami lakásprogram végrehajtása: 3000 új lakást akarunk építeni. Ha potenciális partnereink nem fogadják el ezt a vállalásunkat, nem lépünk be a kormányba. Ebből nem engedünk, ezt az első perctől világossá tesszük majd a tárgyalásokon is.

Nem tartanak attól, hogy Donald Tusk, a PO miniszterelnök-jelöltje idővel marginalizálná a kormányprogram baloldali pontjait, és saját ígéreteinek teljesítésére koncentrálna?

Szerintem a lengyel emberek többsége szimpatizál az ígéreteinkkel. Tuskot is képesek leszünk meggyőzni, hogy bátrabban kell kormányoznia, mint ahogy eddig kampányol. Egyes kérdésekben muszáj lesz meghaladnia eddigi gondolatait. Kiváló példa erre az élettársi viszonyok törvényi szabályozása, amelyet meg kell változtatnunk, mert régóta idejétmúlt. Németországban a PO testvérpártja, a konzervatív CDU engedélyezte a melegházasságot. Ha Angela Merkel nem ijedt meg a feladattól, remélhetőleg Tusk is meggyőzhető lesz, hogy a parlamentnek meg kell ezt szavaznia.

Anna-Maria Żukowska 2019-ben, nem sokkal azután, hogy beválasztották a Szejmbe
photo_camera Anna-Maria Żukowska 2019-ben, nem sokkal azután, hogy beválasztották a Szejmbe Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

A lengyel ellenzéki pártok figyelemmel követték a 2022-es magyar parlamenti választást, ahol hat ellenzéki párt közös listával és miniszterelnök-jelölttel indult. Mit tanultak a magyar tapasztalatokból?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.