Terjed a magyar innováció - a lengyel kormány is kamukérdésekről tartana népszavazást a választással egy napon

külföld
2023 augusztus 14., 13:22

Négy kérdésben népszavazást akar tartani a lengyel kormány az októberi parlamenti választással egy napon.

Megkérdeznék az embereket, hogy

  • beengedjenek-e több ezer, Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekültet,
  • megszüntessék-e a határzárat a Belarusszal közös határon,
  • kiárusítsák-e az állami vagyont,
  • emeljék-e a nyugdíjkorhatárt.

A kérdéseket - a magyarországi 2016-os menekültkvótás és a 2022-es gyermekvédelmi népszavazásokhoz hasonlóan - úgy állították össze, hogy a válaszok előre borítékolhatóak legyenek.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki
photo_camera Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció szerint a kormánynak csak az a célja velük, hogy torzítsák az ellenzék álláspontját a kényes témákban.

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) a kampányban azt állítja, az ellenzék menekültek tömegeit engedné be az országba, kiárusítaná az állami vagyont és veszélyeztetné az ország biztonságát, miközben Oroszország a szomszédban háborúzik. A Polgári Koalíció tagadja, hogy ilyen tervei lennének.

A kisebb baloldali pártok képviselői már most a népszavazás bojkottjára szólítottak fel. A kérdéseket még jóvá kell hagynia a parlamentnek, de ez szinte biztosan meg fog történni, ugyanis a Szejmben PiS-többség van.

Lengyelországban október 15-én tartanak parlamenti választásokat. A közvéleménykutatások alapján szoros verseny várható a PiS és a Polgári Koalíció között, ezért a kormánypárt kifejezetten agresszívan támadja Donald Tuskot, az ellenzék vezetőjét. A kampányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

(via Reuters)