Kínai cégekre vetett ki szankciókat az USA, hogy blokkolja a fentanil ellátási láncát

külföld
2023 október 05., 09:32

Az Egyesült Államok szankciókat jelentett be 25 kínai székhelyű céggel és magánszeméllyel szemben, akik állítólag részt vesznek a fentanil készítéséhez használt vegyi anyagok (prekuzorok) előállításában.

A fentanil egy erős opioid, amelyet fájdalomcsillapítóként vagy nyugtatóként használnak, és jelentős szerepet játszik az Egyesült Államok kábítószerválságában. Ahogy arról mi is írtunk korábban, az Egyesült Államokban 2021-ben egyetlen év alatt több mint 100 ezer ember halt meg drogtúladagolásban. Az akkori halálesetek több mint 66 százaléka a fentanilhoz, a heroinnál ötvenszer erősebb szintetikus opioidhoz kötődött. Ezek a számok látványosan magasabbak a 2010-es adatokhoz képest: akkor országszerte még kevesebb mint 40 ezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban, a haláleseteknek pedig kevesebb mint 10 százaléka volt fentanilhoz köthető (a fentanillal kapcsolatos cikkeink itt olvashatóak).

2022-ben pedig már rekordszámú, 109 680 halálesetet írtak a fentanil számlájára.A most bejelentett amerikai szankciók 12 kínai székhelyű szervezetet és 13 magánszemélyt, valamint két kanadai székhelyű szervezetet és egy magánszemélyt érintenek - közölte a pénzügyminisztérium. A szankciók befagyasztják a szervezetek amerikai vagyonát, és megtiltják az amerikaiaknak, hogy kapcsolatba lépjenek velük.

Merrick Garland főügyész szerint a fentanil ellátási lánca „gyakran kínai vegyipari vállalatokkal kezdődik.”Kína bírálta a szankciók bevezetését, álláspontjuk szerint ugyanis a fentanil-válság kiindulási pontja az Egyesült Államokban gyökerezik. Állításuk szerint a kínai kormány szigorúan lép fel a kábítószer-bűncselekményekkel szemben, ahogy a vegyi anyagok esetén is a legszigorúbb ellenőrzési protokoll szerint járnak el.

Az amerikai igazságügyi minisztérium emellett nyilvánosságra hozott olyan dokumentumokat, amelyekből az derül ki, hogy 8 kínai vállalatot, és azok 12 alkalmazottját vádolják fentanil és metamfetamin előállításával, az opioidok forgalmazásával és a prekuzorok eladásával összefüggő bűncselekményekkel.

Merrick Garland jelezte: akkor Kína nem működött együtt az amerikai hatóságokkal az ügy felderítésében, és senkit sem tartóztattak le.

via BBC