HVG: Az Operettszínház társulatának harmada sem támogatja a posztjáért újra induló főigazgatót

KULTÚRA
2023 október 06., 10:16

Eléggé alulmaradt a Budapesti Operettszínház belső társulati szavazásán Kiss-B. Atilla jelenlegi főigazgató, aki újra indul a posztért, és akit korábban azzal vádoltak, hogy eltussolta a színházban felmerült zaklatási ügyeket - írja a Hvg.hu. A portál megszerezte a három igazgatójelöltről tartott társulati szavazás jegyzőkönyvét, eszerint pedig a 325 érvényes szavazat 28 százaléka, 90 szavazat jutott a jelenlegi főigazgatónak, míg a másik két induló jelölt, Szabó P. Szilveszter és Szente Vajk a szavazatok 35 és 37 százalékát kapta. A szavazásnak viszont az igazgatóválasztásra nincs hatása, a kinevezésről a színházat fenntartó minisztérium dönt, amely 2018-ban úgy nevezte ki Kiss-B. Attilát, hogy a társulat tizede sem támogatta.

photo_camera Kiss-B. Attila Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Pedig ez még a 2020-ban kitört zaklatási ügyek és azok, mondjuk úgy, alulkezelése előtt volt. 2020-ban az Index írta meg, hogy hogy mérgező a légkör a színházban, rendszeresek a megalázások, hatalommal való visszaélések. A főigazgatónak több munkatárs is panaszt tett Kriza Zsigmond ügyvezető igazgatóra, aki állításuk szerint megalázóan bánt a dolgozókkal, visszaélt hatalmával, és az egyik női munkavállaló szerint elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére. Kiss-B. azonban nem tett semmit, így végül a panaszt tevőknek kellett távoznia a színházból. Az ügyben az EMMI is vizsgálódott, majd megállapította, hogy a színház vezetése mindent rendben és kellő gondossággal kivizsgált.

A Hvg-nek a társulat tagjai azt mondták, hogy míg az igazgatójelöltek meghallgatásra Szente és Szabó konkrét tervekkel és elképzelésekkel érkezett arról, hogy irányítanák a színházat, Kiss-B. Attila késve érkezett, pályázatából semmilyen részletet nem idézett, és konkrétumok nélkül az eddigi irány folytatásáról beszélt.