Nem jelenteti meg az ellenzéki hirdetéseket újságjaiban a lengyel állami olajvállalat tulajdonában lévő kiadó

külföld
2023 október 06., 13:23

Az Orlen lengyel állami energiaipari óriáscég tulajdonában lévő médiavállalat közölte két ellenzéki párttal, hogy nem jelentetni meg a jövő heti választások előtt a kampányhirdetéseiket, mert azok baloldali értékeket képviselnek, írja a Notes from Poland, hozzátéve, hogy az egyik párt igazából nem is baloldali.

Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.
photo_camera Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

A Polska Press kiadó tulajdonában több száz nyomtatott és internetes újság van - köztük a legfontosabb vidéki lapok -, és 2021-ben került az Orlen tulajdonába. Akkoriban az ellenzék és a szakértők arra figyelmeztettek, hogy az energetikai cég - aminek vezérigazgatója, Daniel Obajtek közel áll a kormánypárthoz - arra fogja használni a médiumokat, hogy a kormány üzeneteit terjessze.

A Polska Press igazgatótanácsának képviselője közölte: úgy döntöttek, hogy a baloldali értékek, valamint a Baloldal (Lewica) és a Harmadik Út (Trzecia Droga) felfogása összeegyeztethetetlen a kiadó irányvonalával. A pártok azzal vádolják a kiadót, hogy nem a nemzeti érdekek, hanem a kormánypárt érdekei szerint jár el. A médiacsoport azonban azzal érvel, hogy a lengyel sajtótörvény megadja a kiadóknak és a szerkesztőknek a jogot, hogy visszautasítsák a hirdetéseket, ha azok tartalma vagy formája nem egyeztethető össze a lap tartalmával vagy jellegével.

A Baloldal (Lewica) 42 képviselővel Lengyelország második legnagyobb ellenzéki pártja, míg a Harmadik Út (Trzecia Droga) a jobbközép Lengyel Néppárt (PSL) és a centrista Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt közelmúltban alakult választási szövetsége.