A börtönben megölték mind a hat férfit, akiket az ecuadori elnökjelölt meggyilkolásával vádolnak

külföld
2023 október 07., 08:30
Megemlékezés augusztus 20-án
photo_camera Megemlékezés augusztus 20-án Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP

Pénteken a börtönben megölték Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt augusztusi meggyilkolásának hat vádlottját - közölte a büntetés-végrehajtási hatóság alig egy héttel az elnökválasztás második fordulója előtt. A gyilkosságok a dél-amerikai ország legnagyobb városa, Guayaquil egyik büntetés-végrehajtási intézetében történtek.

A börtönöket felügyelő SNAI hivatal tájékoztatása szerint mind a hat személy kolumbiai állampolgár volt. További részletekkel a hivatal nem szolgált. A kormány mélyen elítélte a gyilkosságokat, amelyek nyilvánvalóan megnehezítik az ügyek felgöngyölítését és a megrendelők felkutatását.

Villavicenciót, a korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló neves újságírót kevesebb mint két héttel az általános választások első fordulója előtt lőtték le, amikor a fővárosban, Quitóban egy kampányrendezvényről távozott. A rendőrség Villavicencio meggyilkolásának napján letartóztatta a hat kolumbiait, egy hetedik gyanúsítottat pedig, aki szintén kolumbiai volt, a rendőrség lelőtte. Villavicencio korábban beszélt arról is, hogy a mexikói Sinaloa-kartell tagjai megfenyegették.

Nem ő volt az egyetlen vezető politikus, akit meggyilkoltak a kampányban, amely során az elnökjelöltek biztonsági őrök gyűrűjében, golyóálló mellényben és sisakban kampányoltak:

photo_camera Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP
photo_camera Fotó: MARCOS PIN/AFP

(Reuters, MTI)