Elpusztult a szabadkai autóútnál talált kisoroszlán

GYÁSZ
2023 október 07., 16:02

A pár hónapos nőstény oroszlánkölyköt egy kamionsofőr találta meg szeptemberben a Szabadka és Csantavér közötti úton, majd palicsi állatkertbe vitték. Az intézmény vezetője már akkor is arról bezsélt, hogy az állat alultáplált és sovány. Próbálták stabilizálni az állapotát, de rendkívül gyenge volt, máj- és veseproblémákkal küzdött, combjai eltörtek. Pénteken a Kiki névre keresztelt oroszlán elpusztult.

photo_camera Fotó: Zoo Palić/Facebook

Kiki, a kisoroszlán esete sajnos rámutatott, hogy mindaddig, amíg vannak olyan emberek, akik szórakozásból vásárolnak vadállatokat, anélkül, hogy ellenőriznék, képesek-e azoknak a szükséges feltételeket biztosítani, és figyelmen kívül hagyva, hogy ilyen állatok tartásához a környezetvédelmi minisztérium engedélye szükséges, addig befogadó központjainkba érkezni fognak az olyan madarak, amelyeknek levágták a szárnyait és leragasztották a csőrüket, hogy ne menekülhessenek el és senki meg ne hallja őket, valamint a különféle állatok, amelyek dobozokba zárva levegő nélkül maradtak, vagy mint ez a kisoroszlán” - írta az állatkert az oldalán.

A statisztikai adatok szerint Szerbiában sok csempészett vagy törvénytelenül, állatkertektől vásárolt állatot tartanak. Minden évben fény derül néhány ilyen esetre, és nem ez az első alkalom, hogy szabadon engedett nagymacskát találtak, mert a szakértők szerint a felnőtt, gyakran már veszélyes ragadozóval sokan nem tudnak mit kezdeni, és inkább szabadon engedik. (Szabad Magyar Szó/PannonRTV)