Irán támadásnak tekinti, hogy egy iráni nő kapta a Nobel-békedíjat

külföld
2023 október 07., 05:11
Fényképek a Mohammadi családjának párizsi otthonában a Nobel-díj bejelentése után
photo_camera Fényképek a Mohammadi családjának párizsi otthonában a Nobel-díj bejelentése után Fotó: Z.O/Middle East Images via AFP

Az iráni kormány elítélte, hogy Nargesz Mohammadi bebörtönzött iráni jogvédő kapta az idei Nobel-békedíjat. „Elfogultnak és politikailag motiváltnak tekintjük és elítéljük ezt a lépést” - jelentette ki Nászir Kanáni iráni külügyi szóvivő, aki szerint a kitüntetés egyes európai országok - közöttük Norvégia - Irán-ellenes politikájával áll összhangban.

Az 51 éves Nargesz Mohammadi, az egyik legismertebb iráni emberi jogi aktivista, újságíró 2022 áprilisa óta az iráni Evin börtön egyik cellájában tölti tizenhat éves börtönbüntetését. A Nobel Bizottság pénteki indoklása szerint Nargesz Mohammadi „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért” kapta a kitüntetést.

Nargesz Mohammadi 2021-ben Teheránban
photo_camera 2021-es kép Fotó: Reihane Taravati/Middle East Images via AFP
  • António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a díj „mindazon nőknek szóló elismerés, akik a szabadságuk, az egészségük, sőt az életük kockáztatásával küzdenek a jogaikért”.
  • Joe Biden amerikai elnök pénteken felszólította Teheránt: haladéktalanul bocsássa szabadon Nargesz Mohammadit: „Ez a díj annak az elismerése - még ha most igazságtalanul fogva is tartják az Evin börtönben -, hogy a világ most is hallja Nargesz Mohammadinak a szabadságot és az egyenlőséget szorgalmazó hangját.”
  • „Franciaország üdvözli ezt a határozott választást, amely egy szabadságharcosra esett” - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a dél-spanyolországi Grenadában tartott európai uniós csúcstalálkozón, a francia kormány pedig Mohammadi haladéktalan szabadon bocsátását sürgette

(MTI)